Változatos, rostdús és vitamingazdag ételekkel sokat tehetünk egészségünkért

2019.04.19. 10:00

Mit együnk, hogy jól legyünk? Juhász Katalin dietetikus előadása

Étellel az életért címmel tartott előadást Juhász Katalin dietetikus április 9-én az Egészségfejlesztési irodában. Szó volt a daganatos betegségek kialakulásáról és a kockázatcsökkentésről.

Lakosi Gabriella

Juhász Katalin dietetikus és Szákovics-Varga Ildikó, az Egészségfejlesztési Iroda vezetője az előadáson

Fotó: Horváth Balázs

Sejtjeink saját szervezetünk építőkövei. Ezek normális körülmények között szabályosan növekednek, majd osztódnak, így újabb sejtek születnek. Ha a folyamat alatt hiba történik, akkor a sejt DNS-ének mutációja során kialakul egy daganatképző sejt. Ezek aztán ugyanúgy szaporodnak tovább és olyan új sejteket hoznak létre, melyekre a szervezetnek semmi szüksége – mondta a szakember.

Minden rákos betegség annál eredményesebben kezelhető, minél korábbi fejlődési stádiumában ismerik fel. A daganatok kialakulásának kockázatát az életmód, a környezeti hatások és az örökletesség határozzák meg, a véletlenszerűen bekövetkező génmutációkkal együtt.

Hogyan csökkenthetjük a daganatos betegségek kockázatát a táplálkozásunkkal? Kerüljük a túlzottan zsíros ételeket, az odaégetett olajokat, a szalonnát, a füstölt és pácolt készítményeket, a szabad tűzön készült húsokat, a túlzott cukorfogyasztást, a túlzott sózást, illetve a csípős, erős fűszereket, a kávét és az alkoholt – mondta Juhász Katalin. Javasolt viszont a változatos étkezés, rostdús, illetve vitamindús étrend, a zöldségek, gyümölcsök, sovány húsok fogyasztása.

Juhász Katalin dietetikus és Szákovics-Varga Ildikó, az Egészségfejlesztési Iroda vezetője az előadáson Fotó: Horváth Balázs

A magas zsírtartalmú táplálkozás fokozza az emlő-, a vastag- és a végbélrák kialakulásának kockázatát. Különösen a telített zsírok fogyasztása kockázatnövelő. Mivel maga a zsír nem tartalmaz rákkeltő anyagokat, sokkal fontosabb, hogy a sütéshez használt zsír vagy olaj milyen minőségű. Figyeljünk oda a hőmérsékletre, ne égessük oda és semmiképpen ne használjuk fel többször az olajat! A növényi eredetű zsiradékok fogyasztása nem kockázati tényező, sőt az olívaolaj fogyasztása védelmet jelenthet az emlő- és vastagbél­rák kialakulásával szemben.

A sófogyasztásra is oda kell figyelnünk. Kutatások tanúsága szerint a túlzásba vitt sófogyasztás nemcsak a magas vérnyomással és a keringési rendszert érintő megbetegedésekkel állhat összefüggésben, hanem a gyomorrákkal is. Ez egyszerűen azzal magyarázható, hogy a túl sok só károsíthatja gyomornyálkahártyát. A szakértő arról is beszélt, sokszor észre sem vesszük, mekkora mennyiséget viszünk be ebből a szervezetünkbe. Sófogyasztásunk körülbelül 75 százaléka származik feldolgozott élelmiszerből, készételekből, chipsekből, kenyérből. A maradék 25 százalék az, amit mi adunk az ételekhez főzés vagy evés közben.

Ha tudatosabban szeretnénk étkezni, az élelmiszerek csomagolásán érdemes ellenőriznünk a nátrium- vagy sótartalmat. A dietetikus elő­adásában a jelenlévőknek azt javasolta, hogy a konzervek és az előre csomagolt termékek közül inkább válasszuk azokat, amelyeken „a nem tartalmaz hozzáadott sót” feliratot látjuk. Az alacsony sótartalmú ételekhez hozzá kell szokni, fokozatosan állítsuk át az ízlelőbimbókat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!