sárga-fekete kétéltűek

2019.04.06. 07:00

Vigyázni kell a szalamandrára! – Táblák figyelmeztetnek az erdei utakon

Öt tábla került a kedvelt kőszegi kirándulóhelyek elé: az úton esetleg áthaladó foltos szalamandrákra figyelmeztetnek. Óvatosabb, körültekintőbb autózást és kerékpározást kérnek az erre kirándulóktól a sárga-fekete kétéltűek védelmében.

Bakos Ágnes

Kutschi Péter és Harsányi Krisztián az ötödik táblánál Fotó: HB

A foltos szalamandra idén az év kétéltűje – kezdte dr. Németh Csaba, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatóhelyettese. A Dunántúlon kevés helyen él foltos szalamandra, a Kőszegi-hegységben és az Őrségi Nemzeti Park nyugati területein van a legnagyobb állománya, vagyis különös felelőssége az igazgatóságnak ezen állatok védelme.

Számos veszély leselkedik a szalamandrákra, az egyik legnagyobb, ami ellen az emberek is tehetnek, az nem más, mint a közúti forgalom. Április–májusban van a szaporodási idejük, olyankor lassú folyású patakokhoz, források felé tartanak – útjukat pedig erdészeti és közforgalmú utak is keresztezik, itt, a Kőszegi-hegységben is. Ezeken a szakaszokon kell különösen óvatosnak lenni. A szalamandra „nem kapkod”, lassan közlekedik, ezért is veszélyezteti különösen a járműforgalom.

Kutschi Péter és Harsányi Krisztián az ötödik táblánál Fotó: HB

Öt figyelmeztető táblát tettek ki: kikerülhetetlenek, hiszen aki a Kőszegi-hegységbe tart, mindenképpen lát egyet-egyet – mondta el Kórodi Blanka tájegységvezető természetvédelmi őr. Kiemelte, hogy nemcsak ilyenkor, hanem csapadékos, nyirkos időben is közlekednek a szalamandrák, ősszel pedig telelőhelyükre vonulnak, akkor azért vannak úton, így akkor is érdemes figyelni az év kétéltűjére.

Védett, irritáló, különleges

A foltos szalamandra védett, a természetvédelmi értéke 50 ezer forint. De nem csak ezért nem lehet befogni az állatot, hanem azért sem, mert irritáló váladékot termel a bőre. Nem szabad, nem érdemes megérinteni, csak csodálni – hangsúlyozta Kórodi Blanka. Beszélt a szalamandrák különleges szaporodásáról is: április-májusban a patakok, források vizében párzanak, a nőstény egy évig hordja a petéket, amiket a hímektől kapott. A szalamandra elevenszülő, kifejlett végtagokkal születnek az utódok, a patak vízében. Kopoltyúval lélegeznek életük első heteiben a kis szalamandrák, amelyek szürkés árnyalatúak ekkor, még nem sárga-feketék. Szeptemberre kifejlődnek, akkor hagyják el a vizet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!