életmód

2019.08.05. 07:00

Tehetünk a frontérzékenység ellen

A frontok változása az emberi szervezetre jelentős hatást gyakorolhat, sokak számára különböző egészségügyi problémákat jelentenek – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Vas Népe

Már egy séta is sokat enyhíthet a tüneteken: a tiszta levegőn emelkedik a vér oxigénellátottsága, múlik a fejfájás Illusztráció: Pixabay

A Föld légkörében lévő meleg és hideg levegőtömegek határán kialakuló képződmények a frontok, amelyek változása az időjárást is befolyásolja. Csökken vagy nő a hőmérséklet, a szelek iránya és nagysága is változhat, illetve süllyed vagy emelkedik a levegő páratartalma.

Változásuk hatására fejfájás, ízületi vagy reumatikus panaszok jelentkezhetnek, vannak, akik ingerlékenyekké válnak, alvászavartól vagy koncentrálóképesség-csökkenéstől szenvednek, másoknál lelassulnak a reflexek és változik a vérnyomás. A frontok vese-, epe- és gyomorgörcsöket is okozhatnak, illetve mellkasi panaszok és asztmás rohamok is jelentkezhetnek.

A leginkább érintettek a gyermekek, az idősek és a várandós nők. A fronthatások enyhítésére több egyszerű, régóta jól bevált lehetőség is van.

Már egy séta is sokat enyhíthet a tüneteken: a tiszta levegőn emelkedik a vér oxigénellátottsága, múlik a fejfájás Illusztráció: Pixabay

Az egyik legismertebb megoldás a napi folyadékbevitel növelése. Egy gyermeknek naponta 1-2 liter, egy felnőtt embernek pedig legalább 2-3 liter folyadékot, főleg vizet kell elfogyasztania ahhoz, hogy ne jelentkezzenek egészségügyi problémák.

A vérkeringés serkentésében jó megoldás a hideg-meleg vizes zuhany. A panaszok ellen a séta is jó megoldást jelent: a tiszta levegőn emelkedik a vér oxigénellátottsága, a fejfájás csillapodik, jótékony hatása van a keringésre, a vérnyomás megemelkedik, és az emberi szervezet hozzászokik az eltérő időjárási viszonyokhoz.

Fontos a megelőzés is, ezért érdemes a szervezetet folyamatosan vitaminokkal is feltölteni. Az A-, B1-, B2-, C-, D-, E- és K-vitaminok, illetve egyebek között a jód, a kálium és a magnézium bevitele is segít abban, hogy az emberi szervezet tolerálja a változó időjárást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!