Iroda otthon

2019.10.15. 14:00

Egy jól megtervezett dolgozószoba a kreativitást és a hatékonyságot is növeli

Egyre több munkahely teszi lehetővé a home office-t, azaz az otthonról való munkavégzést. Ahol van hely és anyagi lehetőség a kialakítására, érdemes elidőzni és alaposan megtervezni a teret.

Nemes Judit

A dolgozószoba legyen szellős, világos – az asztal jó helyről kapja a megfelelő mennyiségű fényt

Fotó: Shutterstock

Akik irodában dolgoznak, és nem köti őket akár egy belső intranet rendszer, akár más technikai vagy egyéni feltétel a helyszínhez, felettesi engedéllyel otthonról is végezhetik munkájukat. A home office előnyeiről vagy éppen hátrányairól lehet vitázni bőven, azonban az kétségtelen, hogy a hangulatot, a kreativitást és a munkakedvet is befolyásolja az, milyen környezetben végezzük a munkánkat. Hozzá kell tenni: nemcsak a felnőttek munkavégzéséhez alkalmas tér­nek, hanem a gyermekek tanulósarkának megtervezéséhez is érdemes a következő szempontokat figyelembe venni.

A színek, a megvilágítás, a bútorok elrendezése, az egységesség, a dizájn összképe mind hatással van ránk és közvetve a napi munkára is. Ha adott a lehetőség, és egy teljes szobát berendezhetünk, mindenekelőtt készítsünk listát arról, hogy a munkánk milyen eszközbeli szükségletet követel, azaz a munka jellege irányadó a tervezésben: kell íróasztal vagy számítógépasztal, netán sarokasztal lesz-e a megfelelő, továbbá szék, fali és könyvespolcok, hely a nyomtatónak, iratoknak, egyebeknek. Érdemes azt is észben tartani, hogy feleslegesen – azaz, ha kizárólag mi magunk használjuk, és nem érkeznek hozzánk ügyfelek tárgyalásra, egyeztetésre – kisasztal, szék, ülőgarnitúra ne kerüljön a helyiségbe, hiszen a zsúfoltság nyomasztó érzéssel töltheti el szoba használóját, ami kreatív feladat esetén hátráltató tényező lehet.

A dolgozószoba legyen szellős, világos – az asztal jó helyről kapja a megfelelő mennyiségű fényt
Fotók: Shutterstock

A következő lépésben a stílust célszerű meghatározni: ízlésünk legyen a mérvadó, miközben a jól bevált, a „kevesebb több” mottót mantrázzuk. Az otthon is kiválóan használható, vagy éppen kifejezetten az otthoni munkavégzésre tervezett bútorok skálája elég széles napjainkban – köszönhetően az egyre inkább növekvő igénynek, az egyéni ízlést és színezetet is meg tudjuk valósítani saját tervezésű bútorok nélkül. Népszerű napjainkban a skandináv, a minimál, a rusztikus stílus e funkciójú terekben is. Anyagokból, színekből, formákból ezernyi a variáció. Cél az egyszerű és átlátható funkcionális tér kialakításán kívül az otthonosság is: nem árt, ha az otthoni iroda tulajdonosa jól érzi magát a környezetben, és nem egy hideg, személytelen közegben találja magát nap mint nap.

A dizájn után a dolgozószoba színének/színeinek a meghatározása következhet. Oly sokszor foglalkoztunk már a színek pszichológiájával, és ezen ismereteinkre ismét szükség lesz, ha a dolgozószoba falainak árnyalatáról fantáziálunk. Ajánlott a világoskék szín, amely csökkenti a stresszt, és nyugtat; a zöld, ha a kreativitás elősegítése a cél, ha pedig a koncentrációra és a precizitásra van szükség, akkor a szürke ideális választás.

Kellemes környezetben megy minden, mint a karikacsapás

Meglepő, de a piros egy semleges árnyalattal kombinálva fáradtságűzőként hat. Javasolt azonban kerülni az élénk sárgát, a lilát, a vöröset, és a nagyon erős mintájú tapétákat, ezek ugyanis feszültté tehetik a szoba használóját. Ha lehet, kerüljön az ablak elé az íróasztal, amelyen kapjon helyet egy megfelelő színhőmérsékletű izzóval (a természetes fényhez közeli 3500-4100 Kelvin vagy a hideg fényű 5000-6500 Kelvin) ellátott lámpa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!