természet

2020.02.17. 07:00

Már előbújt a tőzike

Az enyhe időjárás előcsalogatta a kora tavaszi növényeket. A több millió tavaszi tőzikéjéről híres Dobogó-erdőben is megkezdődött a virágzás. Tavalyhoz képest azonban némileg megváltozott az erdő megszokott képe.

Gyöngyössy Péter

Minden évben pazar látványt nyújt a virágzó tőzike a Dobogó-erdőben Fotó: VN-Archív/Szendi Péter

Fotó: Szendi

A Dunántúl virágos zarándokhelyei közül kétségkívül a Körmend-Horvátnádalja határában elterülő Dobogó-erdő az egyik leghíresebb. Milliószámra nyílik itt a védett tavaszi tőzike és még számos kora tavaszi növény.

Tavaly nyár végén a terület természetvédelmi kezelője, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság fakitermelést végzett a területen. Heffentrager Gábor megbízott osztályvezetőtől megtudtuk, 16 léket alakítottak ki. Egy lék 1000–1500 négyzetméter, nagyjából egy fahossz átmérőjű. Így összesen másfél hektárt érintett a beavatkozás, mely kevesebb mint a terület négy százaléka. Főként gyertyánt termeltek ki. Szeretnék, a mára erősen elgyertyánosodott egykori keményfás ártéri erdőt természetesebb állapotba hozni.

Minden évben pazar látványt nyújt a virágzó tőzike a Dobogó-erdőben Fotó: VN-Archív/Szendi Péter

A kialakított és bekerítésre került lékekben a ligeterdő jellemző fafajait fogják elültetni. Főként a kocsányos tölgyet, a magas kőrist, a vénic szilt, madárcseresznyét, vadalmát és számos más őshonos fa- és cserjefajt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!