Faldíszek, kosarak, rojtos díszpárnák

2020.07.04. 13:00

Az etno stílus is lehet modern hatású

Népies motívumok, natúr fából készült bútorok, fonott és szőtt kiegészítők – sokadik virágkorát éli napjainkban az etno stílus a lakberendezésben. Annak sem kell lemondania erről a különleges irányzatról, aki ragaszkodik a modern vonalakhoz.

VN

Egyedi hangulat a kézzel szőtt díszítő elemekkel

Fotó: Shutterstock

Az etno stílus az ethnic szóból származik, elsősorban népit, idegen kultúrából származót jelent: azaz különböző nemzetek hagyományaira építkezik, az adott országra jellemző motívumokat, színeket használja. Sokan kedvelik az olyan egzotikus kultúrákat, mint az egyiptomi, kínai, japán, indiai, marokkói, afrikai vagy indián.

Ha ragaszkodunk egy életérzéshez, ha egy messzi táj sokat jelent számunkra, hangulatát nyugodtan csempésszük be otthonunkba – színekkel, tárgyakkal, bútorokkal. Ha kellően átgondoltan, némi kreativitással fűszerve használjuk a lakberendezésben a népies jellegű mintákat, díszítőelemeket, anyagokat, otthonunk bármely pontját feldobhatjuk és egyedivé tehetjük velük.

Egyedi hangulat a kézzel szőtt díszítő elemekkel
Fotó: Shutterstock

A nappaliban például jól mutatnak a kézi szövésű szőnyegek rojtos díszpárnákkal, a kertbe vagy az étkezőbe kerülhet valódi fából készült pad, a balkonra kézzel font függőágy; faldíszekből, kosarakból, ládákból pedig nincs az a mennyiség, ami ez esetben túl soknak mutatkozna.

Főleg akkor, ha a tárgyak rattanból, nádból vagy gyékényből készültek. Textilekből is válasszunk ez esetben természetes anyagokat, elsősorban gyapjút és lent. A fehér és naturális színek párosítása örök divat, de bátran válogathatunk az adott kultúrára jellemző színek közül is: a hidegebb zöldek, a narancsos árnyalatok, a rozsdabarna egyaránt beilleszthető egy alapvetően modern, etno stílussal ötvözött otthonba.

A mintákban sem szűkölködik ez az irányzat, napjainkban elsősorban a geometrikus formákra, a csíkokra, háromszögekre és a rombuszokra helyezi a hangsúlyt – ez is megjelenhet otthonunkban. Az etno stílussal akár az év minden napjára házunkba, lakásunkba varázsolhatjuk távoli tájak egzotikus hatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!