VN-konyha

2020.08.04. 07:00

Hűsítő nyári csemege: gép sem kell hozzá

Sokan azért nem készítenek otthon fagylaltot, mert azt gondolják, speciális gép nélkül nem is érdemes hozzáfogni. Két csehimindszenti háziasszony, László Jánosné és Horváth Barnabásné osztott meg velünk néhány olyan receptet, amelyet már akkor is készítettek, amikor fagyikészítő gépnek híre-hamva nem volt.

Tersztyánszky Krisztina

Nincs nyár fagyi nélkül

Fotó: ÉM/BT

Üde fagylalt

Hozzávalók: 1 doboz (fél liter) Hullala tejszín, 2 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál citromlé, 10 dkg porcukor ízlés szerint, 40 dkg idénygyümölcs: eper, málna, barack turmixolva vagy darabosan.

A hozzávalókat habverővel összedolgozzuk, majd egy óráig mélyhűtőben tartjuk. Utána kivesszük és újra felverjük, majd megint visszatesszük és hűtjük addig, amíg jól fogyasztható, megfelelő állagú és hőmérsékletű lesz. A kistányérban, kehelyben tálalt fagylaltot díszíthetjük ostyarudakkal, ostyalapokkal, apró gyümölccsel, befőttel, cukrozott gyümölccsel, dióval, mandulával, csokoládéreszelékkel, kakaóporral, kókuszreszelékkel, de önteteket is készíthetünk hozzá.

Nincs nyár fagyi nélkül
Fotó: ÉM/BT

Hagyományos kávéfagyi

Hozzávalók: 1 dl erős feketekávé, 4 dl tej, 2 egész tojás, 2 tojás sárgája, 25 dkg cukor, egy kis vaníliarúd.

Az alapanyagokat megfelelő tálban habverővel hidegen összekeverjük, majd tűzre tesszük, és sűrű krémmé főzzük. Felforralni nem szabad! Amikor elég sűrű, levesszük a tűzről, majd kihűtjük és fagyasztjuk.

Málnafagylalt egyszerűen

Hozzávalók: 4 dl víz, 20 dkg málna, 20 dkg cukor.

A cukros vizet felforraljuk, majd miután nagyjából kihűlt, hozzáadjuk az átpasszírozott gyümölcsöt. Savanykás ízhatását fokozhatjuk citrommal vagy citromlével. Ha krémesebbé szeretnénk tenni a fagylaltunkat, egy rövid hűtés után (még nem fagyott állapotban) keverhetünk hozzá 1 dl tejszínt, majd ezzel együtt fa­gyasszuk tovább.

A házi készítésű fagylaltot nem csak önmagában fogyaszthatjuk: remek kiegészítője lehet egy-egy gombóc bizonyos süteményeknek, gyümölcssalátáknak.

A mélyhűtőben tárolt fagylaltokat fogyasztás előtt tíz-tizenöt perccel tegyük át normál hűtőszekrénybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!