életmód

2020.10.18. 07:00

Már Kleopátra is használta – A kívül-belül hatásos rózsavíz a hajkoronánk és a bőrünk barátja

Körkép Az, hogy már a Nílus királynője, Kleopátra is használta, bizonyítja, hogy nem új keletű hóbort, hanem szépségápolási örökzöld. Évezredek óta használják a Közel-Keleten, emellett számos édesség alapanyaga is a kívül-belül hatásos rózsavíz.

Polgár Patrícia

A rózsavíz a rózsaolaj készítése során keletkezik, amikor a virág szirmaiból kipréselik az olajat, majd desztillálás révén kinyerik belőle a rózsavizet. A folyamat során minden, ami a szirmokban van, átkerül a vízbe is.

Külsőleg többek között gyulladáscsökkentő – ekcé­más, psoriasisos, pattanásos bőrre, leégésre –, illetve anti­oxidáns – segít ellensúlyozni a bőrt károsító szabadgyököket, hozzájárul a sejtek megújulásához – hatása miatt alkalmazzák. Ezenkívül segít fenntartani a bőr természetes pH-értékét, ezáltal hozzájárul annak vízmegtartó képességének megőrzéséhez. Enyhe összehúzó hatásával tonizálja a bőrt és tisztítja a pórusokat. Hajkoronánk barátja is: hidratáló hatását ugyanis itt is kifejti, ezzel élettel telivé téve azt.

A rózsavíz a rózsaolaj készítése során keletkezik Fotó: Shutterstock

Ezeken felül két jelentős felhasználási területe az egészségmegőrzés és a konyha. A Közel-Keleten alapvető fűszer és népszerű gyógynövény a rózsa virága, olaja és vize. Utóbbit limonádéként, fagylaltok, pudingok, saláták ízesítőjeként és önmagában étrend-kiegészítőként fogyasztják magas B3-, C-, D-, E-vitamin-tartalma miatt. Teaként húgyúti fertőzések ellen, gyomor-, bél- és emésztési problémákra, hormonháztartás-­szabályozásra alkalmazható. Fogínyproblémákra lenyelhető szájöblögetőként nyugtató, regeneráló hatású. Remek hatással van emellett lelki egyensúlyunkra, jobb kedvre derít, és kiegyensúlyozza a női energiákat.

Ezek is érdekelhetik