megelőzés

2020.11.01. 07:00

A járványhelyzetben a maszkhasználat, a távolságtartás mellett a fertőtlenítésre is oda kell figyelni

Napról napra növekszik az igazolt fertőzöttek és az elhunytak száma a koronavírus-járvány miatt. Talán most még fontosabb, hogy odafigyeljünk magunkra és egymásra.

Tóth Dóra

Óvatosságból érdemes sűrűbben áttörölni a felületeket, hogy az ott lévő vírusokat, baktériumokat eltávolítsuk. Emellett ajánlott mindig használni a kihelyezett fertőtlenítőket

Fotó: Pexels.com

Akár 28 napig is életben maradhat az új koronavírus bizonyos felületeken, állítják ausztrál kutatók új tanulmányukban, japán kutatók pedig kimutatták, bőrünkön akár kilenc órán át is képes túlélni. Ennek tükrében tehát még fontosabb, hogy a maszk és távolságtartás mellett rendszeresen fertőtlenítsük kezünket és tárgyainkat. Olvasóinkat kérdeztük szokásaikról.

A szombathelyi Telek-Takács Enikő azt mondta: – Ha elmegyünk valahova, mindig van nálam kézfertőtlenítő, és ha valahonnan kijövünk, főleg boltból, rögtön fertőtlenítünk. Amint hazaérünk, szappanos vízzel is kezet mosunk. A hazavitt dolgokat nem fertőtlenítem, de a konyhát, fürdőszobát minden nap áttörlöm, és az autóban is fertőtlenítem a kormányt és a sebváltót.

Óvatosságból érdemes sűrűbben áttörölni a felületeket, hogy az ott lévő vírusokat, baktériumokat
eltávolítsuk. Emellett ajánlott mindig használni a kihelyezett fertőtlenítőket Fotó: Pexels.com

A 21 éves celldömölki Kiss Marcell úgy nyilatkozott: – A kézmosásra nagyon odafigyelek, ha valahol van kitéve fertőtlenítő, azt is mindig használom. Vásárolni főként a szüleim járnak, de ha én viszek haza valamit, azért át szoktam törölni. A ruháimat és cipőmet is lefújom fertőtlenítő spray-vel, biztos, ami biztos. Lakáson kívül is igyekszem minél kevesebb dolgot megfogni, és egy jó ideje próbálom kerülni a tömegközlekedést is, amikor csak lehet – fogalmazott a fiú.

A szombathelyi Biró Mónika minden vásárolt terméket fertőtlenít otthon, legyen az sajt vagy felvágott, mindegy.

– Amit lehet zsugorban venni, ott igyekszem úgy megvásárolni. Otthon ezeket egyből kicsomagolom. Amikor csak van rá lehetőség, szappanos melegvízzel mosom a kezem, de mindig van nálam kézfertőtlenítő is. Otthon a gyakran megérintett részeket törlöm át többször, kulcsot, telefont, kilincseket és kapcsolókat, de még a csengőt is – mondta el lapunknak.

Fotó: Unger Tamás

Horváth László Imréné kénytelen gyakran buszozni, így mindig van nála kézfertőtlenítő és több maszk is, azokat saját maga varrta. – Általában a fiamék segítenek a vásárlásban, de mindent, amit hazahozunk, fertőtlenítek. A lakást is sokszor áttakarítom, szerintem a hipó az egyik legjobb szer erre, régebben is ezt használtam, most még gyakrabban – hangsúlyozta a kőszegi hölgy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!