Naponta öntözzük meg

2020.12.19. 07:00

Kertünk, balkonunk dísze lehet a földlabdás fenyőfa

Védjük vele a környezetünket és még a teraszunk, kertünk dísze is lehet, ha úgy döntünk: földlabdás fenyőt öltöztetünk ünnepi díszbe karácsonykor. Ahhoz, hogy a növény hosszú távon megőrizze szépségét, érdemes néhány tanácsot betartani.

Cseh-Egyed Bernadett

Az örökzöldet fokozatosan szoktassuk a benti meleghez

Fotó: Shutterstock

Az örökzöldet fokozatosan szoktassuk a benti meleghez, előtte érdemes kis időre pincébe, garázsba tenni. A szobában radiátortól, tűzhelytől távol, ablak közelébe helyezzük el. Padlófűtéssel ellátott helyiségben célszerű asztalon, emelvényen elhelyezni, hogy ne érje közvetlen meleg.

Az örökzöldet fokozatosan szoktassuk a benti meleghez
Fotó: Shutterstock

Mivel az izzók magas hőmérséklete megbolygatja a fenyő téli nyugalmi, regenerációs időszakát, kisebb fényerejűt válasszunk. A lakásban a fát naponta-kétnaponta öntözzük meg, és naponta egyszer-kétszer spricceljük le kézi permetezővel. A földlabdás fenyőt később is nevelhetjük megfelelő méretű dézsában, cserépben, de kiültethetjük a kertbe is. Ez esetben válasszunk napsütéses, melegebb napot a munkához. A jutazsákot hagyjuk a gyökéren, csak a kötözőzsinórt vágjuk le róla.

A gödörbe szórjunk laza virágföldet és tegyünk hozzá szarvasmarhatrágyát vagy biohumuszt, ezek segítik a növény begyökeresedését, későbbi fejlődését. Beültetés után szalmával vagy mulcsréteggel takarjuk a talajt fagyok idején. Kezdetben öntözzük gyakran az elültetett fát, ha már meggyökeresedett, a természet adta víz is elég lesz számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!