Hagyomány: akit ma megvesszőznek, nem lesz beteg

2020.12.28. 07:00

Szokások egy jobb évért

Kiskarácsony, nagykarácsony, aprószentek és a szerencsét kikaparó tyúk – a fiatalok talán ma már nem ismerik a népi hagyományokat, pedig az idősebb korosztály tagjai közül sokan még ma is tartják őket.

Polgár Patrícia

Fotó: Pixabay

Sokáig az évkezdet Magyarországon karácsony napjával esett egybe, ezért a karácsonyt magyarul nagykarácsonynak emlegették, a kiskarácsony pedig az újévet jelentette. A karácsony és az újév véglegesen 1691-ben vált szét egymástól, amikor XI. Ince pápa úgy rendelkezett, hogy az újév ekkortól január elsején lesz.

December 28-án aprószentek napja van, amikor az úgynevezett vesszőzés vált szokássá. Ennek lényege, hogy akit megvesszőznek, az a következő évben nem lesz beteg. A korbácsolás népi hagyományához szerencsekívánó mondókák is társultak, így például: „Feje se fájjon, foga se fájjon!” A szilveszteri zajongással minden rosszat el akartak űzni. A hiedelem szerint ami újév napján történik, az ismétlődik egész évben, ezért aszerint cselekedtek: így ezen a napon nem adtak kölcsön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában