életstílus

2021.04.03. 07:00

A fényes sárga és a szolid szürke – Stílustanácsadó adott tippeket a közérzetünk javítására

A koronavírus-világjárvány is befolyásolta, hogy 2021-re két színt választott az év színének a trendekkel foglalkozó Pantone Intézet: a szürke egy nyugtató árnyalatát és egy világos napsárgát.

Merklin Tímea

Kovács Delinke stílustanácsadó úgy tapasztalja, a sárga megosztó szín. Most a napsárgát keressük!

Fotó: Unger Tamás

Hogyan állítsuk szolgálatunkba a színek energiáit? Miként varázsolhatunk magunknak jobb közérzetet az egymástól való elszigeteltség, a bezártság, a sok szabály okozta tartós érzelmi stressz és frusztráció ellenére? A színek alkalmazásával fokozni vagy növelni lehet a pozitív és negatív energiák erejét.

Az Ultimate Gray nevű szürke azért lett az év egyik színe, mert támogató és szolid jellegű, szimbolikusan egy olyan gyakorlatias „alap”, amelyre szükségünk van. Az Illuminating fantázianevű napfényes sárga pedig azért a másik, mert a reményt, a napfényt és az optimizmust képviseli.

Arról, hogy miként használjuk tudatosan, hogyan párosítsuk öltözködésünkben a kettőt, megkérdeztük Kovács Delinkét. A stílustanácsadó elmondta, hogy a Pantone Intézet mindig társadalmi változásokra reagál a választásaival. A szándék szerint a két szín „az erő és remény üzenetét hordozza” . A szürke a ruhatár alapszíne lehet, a férfiak is kedvelik, bármivel kombinálható. A sárga megosztó szín, kevesen szeretik, barátkozni kell vele. Az a tapasztalat, hogy aki kedveli, évszaktól függetlenül is hordja.

Feketével kombinálva éles kontrasztot ad, és tél típusoknak ajánlható, a szürkével kombinálva igazán a tavasz típusúaknak áll jól. Amint megtudtuk: az Illuminating sárga egy meleg árnyalat, arctól távol – tehát nem felsőként, hanem nadrágként vagy szoknyaként – bármelyik színtípus felveheti. Aki ezt vonzónak tartja, és mégsem tudja, hogyan csempéssze be a ruhatárába, válasszon belőle cipőt, táskát, fülbevalót, remekül feldob egy farmerszettet. A Navy kékkel ütős kombináció, mert finomítja a sárgát, erős kontraszt, de nem annyira, mint feketével. Aki bevállalós, az a sárgát egy szép mentaszínnel is felveheti.

Kovács Delinke stílustanácsadó úgy tapasztalja, a sárga megosztó szín. Most a napsárgát keressük!
Fotó: Unger Tamás

Ha tetőtől talpig sárgába öltözünk – például egy egész ruhába –, az tavasszal, nyáron élénk, vibráló megjelenést ad. De két különböző árnyalatú sárga ne legyen rajtunk, mert az zavaró. Ugyanígy lehet tetőtől talpig szürkébe öltözni is, ebben az esetben azonban lehet a szürke világosabb árnyalata felül, egy sötétebb tónusa alul. Egy monokróm szett minimalista, de sikkes lehet.

– Akik jönnek hozzám színtanácsadásra, mondják, hogy a szürke egy biztos alap, de ötből legfeljebb egy nő szereti a sárgát – mondja Delinke. – Nekem is van napfényes sárga blézerem, fényes szürke maxiszoknyával veszem fel. Second handben szereztem ezeket, ott esélyes hasonló darabokat találni, az üzletekben ez a sárga még nincsen, másfél-két év kell, mire ott is megjelenik. Az ultraviola 2018-ban volt az év színe, most vannak tele vele a boltok. Ez az eltolódás most is jelen van, úgyhogy ha trendik akarunk lenni, és egyénileg is reagálni a Covidra, a turkálóból lehet beszerezni a jókedvre derítő sárgákat a szürkékhez. (Ha újra kinyitnak.)

Az öltözködésen kívül az otthonunkban is megjeleníthetjük egy-egy tárgy vagy virág – most nyílnak a nárciszok – segítségével a sárgát mint pozitív gondolkodásra inspiráló színt, ami lelkesít, jótékonyan hat a boldogság-

érzetünkre, feltölt életerővel, vidámságot, életörömöt hoz a napunkba. A húsvéti asztali díszek egyik meghatározó színe is a sárga, a pink, a fűzöld, az azúrkék mellett a „csibesárga”. Lehet sárga egy cserepes virág mellé tűzött festett tojás, egy nyuszis kopogtatóra tekert szalag. Nem mindegy persze, hogy a sárga melyik árnyalatáról van szó.

Ne feledjük, az év színe a „napfényes” sárga, érdemes most ezt keresni, ezt választani, hiszen világosságával beragyogja a járvány miatt beszűkült élettereinkben a hosszú bezártságtól feszült, sokszor nyomott hangulatunkat. Meleget sugároz, összhangba hoz minket a végre elérkezett tavaszi napsütéssel, borús napokon pedig emlékeztet a fényre.

A sárgát a színterápiában a félelmek, a fóbiák, az érzelmi zavarok, illetve a depresszió kezelésére alkalmazzák, mert az optimizmus irányába vezet. Serkenti az agyi és mentális funkciókat, képes fokozni a szellemi aktivitást. Javítja a koncentrációt, ezért munka, tanulás közben is érdemes például egy nárciszcsokrot tenni az asztalra, és olykor rá­pillantani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában