Szponzorált tartalom

2021.06.11. 20:00

Virág János: Érezzék a magukénak Lukácsházát

Másfél óra is kevésnek bizonyult az utóbbi évek fejlesztéseinek, beruházásainak, sikereinek számbavételére Lukácsházán. Nem csoda, hogy Virág János polgármester bemutatkozásából süt a lokálpatriotizmus és a büszkeség. Ahogy a baráti körében többször elhangzik: végül is jól alakult, hogy nem retúrjegyet váltott Hajdú-Bihar megyéből.

Vas Népe

Virág János, Lukácsháza polgármestere 20210429 Lukácsháza Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Fotó: Unger Tamás

Egymásra épül minden a sporttól a civileken, az intézményeken át a környék településeinek összefogásáig – így lehet összegezni, amit Virág János, Lukácsháza polgármestere elmondott a településéről. 1988-ban az akkor megalakult ÁMK-ba került ide közösségszervező-testnevelő tanárnak. Hamar kiépítette a kapcsolatait, közösségi szerepet már 1990-ben vállalt az akkor alakult képviselő-testületben. 2010-ig folyamatosan képviselő volt, közben érlelődtek a tervek, amelyeket 2010 óta polgármesterként valósít meg az időközben újjáalakult képviselő-testülettel együtt.

Célként fogalmazta meg, hogy minden intézmény megújuljon – ez körülbelül mostanra ért körbe, már csak a hivatal épületének felújítása van hátra. Igazolta a nagyszabású elképzeléseket az idő: egyre több a gyerek az oviban, a bölcsődét pedig új csoporttal kell bővíteni. A konyhát is kiemelte, hiszen az étkeztetést nem adták át vállalkozásba, ez a rendezvények kiszolgálásában is előny. Az iskolások étkeztetése apropóján büszkén mesélte, hogy Gyöngyösfaluban egy tanteremmel bővíteni kell az intézményt, olyan sok az elsős. Fontos a térségi szerepkör: 1974 óra szövetséges Pusztacsó, Lukácsháza, Gyöngyösfalu, Nemescsó és Kőszegpaty, a rendszerváltozással sem rúgták össze a port, 2013-ban Kőszegszerdahely, Kőszegdoroszló és Cák is csatlakozott. Az intézményrendszert tekintve Virág János nyolc településben gondolkodik. Az egészségüggyel kapcsolatban elmondta: komplett, felújított egészségház áll a térség rendelkezésére, a védőnői szolgálat és a családvédelmi szolgálat is nyolc települést lát el.

Három ütemben megújult a művelődési ház: most úgy néz ki, ahogy annak idején Virág János közösségszervezőként elképzelte. A civil kezdeményezésekre is büszke Lukácsháza első embere. 1992-ben indították újra az 1987-ben megszűnt sportegyesületet, ő maga 2007-ig volt elnöke. A civilek sorában a polgármester megemlítette a Borbarát Hölgyek Lukácsházi Egyesületének aktív közösségi munkáját, a 2016-ban alakult Lukácsházi Boszorkányok Egyesületét, az újjászervezés előtt álló polgárőrséget, meg a nyugdíjas klubot és az eredetileg abból szerveződött színjátszókat. Üde színfoltja Lukácsházának a Derű néptánccsoport.

Folyamatos fejlődés jellemezte az utóbbi éveket. A tíz éven át szervezett fogathajtó versenyek messzire vitték Lukácsháza hírét. A labdarúgás persze szívügy: az óvodásfocitól, az iskolai utánpótlás-neveléstől kezdve építik a helyi labdarúgást. Közösségi munkával, pályázati források sorával, majd a TAO-lehetőségeket kihasználva építették, bővítették a sportlétesítményt. A szőlőhegy ikonikus része Lukácsházának: polgármestersége első beruházása volt az előző ciklusban megkezdett szőlőhegyi útfelújítás.

A naptár szerint 34 rendezvény van egy évben a településen. 2014 óta rendezik meg a pincés-kemencés napot, tavaly ugyan elvitte a járvány, de amint lehet, megtartják a hetediket.

Virág János úgy összegezte az elmúlt tíz évet, hogy pályázati lehetőségekhez alkalmazkodva sorban tűzték ki a célokat – láthatóan sikerrel. Most kidolgozás alatt áll egy komplex támogatási rendszer, hogy a születendő lukácsházi gyerekeket a babacsomagtól az első lakáshoz jutásig támogassák. Építési telkek kialakítását is tervezik – mert van rá igény. Lukácsháza az átlagnál jobb anyagi lehetőségekkel rendelkezik az iparűzésiadó-bevételek nyomán, hiszen az agrárium mellett mindig is volt ipar a településen. Kétmilliárd forint feletti az önkormányzat könyv szerinti vagyonértéke – 2010-ben 700 millió forintos vagyonnal vette át a település vezetését.

Saját magáról úgy fogalmazott, hogy a mai napig „gyüttment”: a Hajdú-Bihar megyei Polgáron nőtt fel, az akkori Leninvárosban, vagyis Tiszaújvárosban végezte a középiskolát, onnan vitt az útja a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolára – majd Lukácsházára magyartanár feleségével együtt, aki mindig sokat segített a programok lebonyolításában. Baráti körében szoktak azzal viccelni, hogy „az a baj, hogy nem retúrjegyet váltott a vonatra annak idején”, de aztán mindig megegyeznek abban, hogy azért ő is kellett ahhoz, hogy közös munkával itt tart a település, ahol.

– Az én szerepem ebben annyi, hogy igyekszem összetartani mindazt, amit közösen értünk el az évek során. Szeretném, hogy az itt lakók magukénak érezzék Lukácsházát, és készek legyenek érte tenni is.

Kiemelt képünkön: Virág János polgármester: a pályázati lehetőségekhez mérten tűztük ki a célokat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!