Női dolgok

2021.11.22. 07:00

Bőrünk ápolása és a női ciklus

A legtöbb ember tudja, hogy a hormonok fontosak az életünkben, sok mindenre kihatással vannak. De azt már kevesebben látják át, melyik hormon mire és milyen hatást gyakorol. A női hormonszint ingadozása jelentősen befolyásolja a közérzetet és a hangulatot, de a bőr állapotát is.

Polgár Patrícia

Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: VN/Kovács Gábor

A bőrápolási rutin fontos részét képezi az alapos arctisztítás, a hidratálás és a fényvédelem – ezekre mindennap kell időt szakítanunk, ha szeretnénk bőrünk ragyogását megőrizni. Ezek mellett a különböző kezeléseket és hatóanyagokat bőrünk aktuális állapotának megfelelően érdemes alkalmazni. A bőr állapotát jelentősen befolyásolja, hogy éppen a menstruációs ciklus mely szakaszában tartunk. – A hölgyeknél a nemi hormonok sokkal intenzívebben váltakoznak, és a szintjük is különbözőképpen alakul, mint a férfiaknál – tudjuk meg Bogárdi Kitti kozmetikustól.

– Egy női ciklus során ugyanis a teljes hormonbázis a tetőtől a padlóig, oda-vissza ingadozik. A ciklus két „főszereplője” a két női nemi hormon: az ösztrogén és a progeszteron, de hatással van ránk a férfi nemi hormon, a tesztoszteron, ami ugyancsak jelen van a nők szervezetében is. Utóbbinak nem igazán változik a mennyisége a ciklus során, ám mivel a női hormonok ingadoznak, előfordulnak olyan napok, amikor a tesztoszteron szintje lesz magasabb, és ez hatással van a bőrre is. A női ciklus a menstruáció első napjától a következő menstruáció előtti napig tart. Ennek a legelső szakasza az első és a hetedik nap között van, amikor a vérzés is történik. Ebben az időszakban a női nemi hormonok szintje a legalacsonyabban van – bőrünk ezt érzi is. Ilyenkor sokkal szárazabb, kevésbé rugalmas, így az a legfontosabb, hogy sok vizet igyunk és hidratáljunk.

– Akinek extrán száraz a bőre, az tapasztalhat hámlást is, neki ilyenkor elsősorban nyugtatnia, regenerálnia kell a bőrét – magyarázza Kitti, majd hozzáteszi: a ciklus első szakaszában az említett problémák miatt nem ajánlatos durvább kezeléseket, hámlasztást végezni. A második szakasz a peteérés előtti időszak, ami megközelítőleg a ciklus közepéig tart. Ilyenkor az elsődleges női nemi hormon, az ösztrogén szintje elkezd emelkedni, ami nagyon jó hatással van a bőrre, ami ennek következtében ragyog, feszes és rugalmas lesz, és még nem termeli túl a faggyút. – Ebben a szakaszban az ösztrogén elvégzi azt a munkát, amit kezelésekkel próbálunk megtenni. A bőrápolás szempontjából ez a legjobb időszak: ilyenkor lehet extrább kezeléseket alkalmazni, esetleg új hatóanyagokat kipróbálni, hiszen ekkor reagál a bőr a legjobban a változásokra, és kevésbé lesz érzékeny – teszi hozzá.

Bogárdi Kitti kozmetikus. Fotó: Kovács Gábor

A jobb időszak egészen a peteérésig, azaz az ovulációig tart – ez általában a ciklus 15–17. napján következik be a nőknél, akik ekkor lépnek át a ciklusuk következő szakaszába. – A peteéréssel eléri a csúcspontját az ösztrogénszint, ekkor lesz azonos mértékű a progeszteronnal. Ilyenkor még mindig a jó időszakát éli a bőr – szépnek látszik, rugalmasabb, teltebb, de itt már készülődik a háttérben az ovuláció – fejti ki, majd folytatja: azon a napon, amikor az ovuláció megtörténik, elkezd csökkenni az ösztrogén szintje, ezzel párhuzamosan pedig megemelkedik a progeszteron, amitől beindul a faggyútermelés. A peteérést követő időszakban – a ciklus során ez a leghosszabb szakasz, ami egészen a menstruáció előtti napig tart – „elindul a lejtmenet”, a pórusok bezáródnak, amelyek így magukba zárják a felesleges faggyút, ami keveredik az elhalt hámsejtekkel. Ezáltal mitesszerek, komedók alakulnak ki.

Ahogyan egyre csökken az ösztrogénszint, úgy nő a progeszteron, majd később a tesztoszteron szintje is. Ezektől pedig annyira túltermelődik a faggyú, hogy a folyamat végére újra megnyílnak a pórusok, s kialakulnak a hormonális aknék és pattanások. A kozmetikus azonban hangsúlyozza: mindez abban az esetben történik így, ha az illető nem küzd semmilyen hormonális problémával, és nem szed fogamzásgátlót sem. A fogamzásgátló ugyanis csökkenti a tesztoszteron jelenlétét a szervezetben, s ezáltal a faggyútermelést is. A fent leírt folyamat a menstruáció előtti héten megy végbe, ami egyébként is különösen megviseli a szervezetet: sokan ilyenkor idegesebbek, feszültebbek. Az már csak hab a tortán, hogy bőrük állapota is jelentősen leromolhat ilyenkorra.

– Ebben az időszakban a bőrápolásban arra kell koncentrálnunk, hogy normalizáljuk a faggyútermelést. Ezt a leghatékonyabban agyagmaszkok használatával tehetjük meg. Az agyag ugyanis magába szívja a felesleges fagygyút, emellett pedig hidratálja és nyugtatja is a bőrt. Ilyenkor nagyon fontos, hogy a tisztításra is különös figyelmet fordítsunk. A legjobb, ha esténként dupla tisztítást, azaz olajos és vizes alapú arctisztítót is használunk. Előbbi ugyanis képes a felesleges faggyút kitisztítani a pórusok mélyéről, a vizes bázisúval pedig az olajos lemosót távolíthatjuk el az arcbőrről – magyarázza Kitti.

Hozzáteszi, ilyenkor ne végezzünk mechanikai tisztítást (ne nyomkodjuk a pattanásokat), ugyanis az fokozza a bőr gyulladását. Ahogy ennek a szakasznak a végére értünk, a folyamat elölről kezdődik. – Hasznos, ha a nők tudatában vannak annak, hogy a ciklus során milyen metódusok zajlanak le a szervezetükben, hiszen ilyen szemlélettel tehetnek a legtöbbet azért, hogy komfortosan érezzék magukat a ciklus minden napján – vélekedik a kozmetikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában