Szellőztetőrendszer

2021.11.20. 07:00

Folyamatosan friss levegő a lakásban

Az egészségünket szolgálja a hővisszanyerős szellőztetőrendszer, amely a nap huszonnégy órájában folyamatosan friss levegővel látja el otthonunkat. Ha valaki 2022 végéig szerelteti be használt ingatlanába, jár rá az otthonfelújítási támogatás – hívja fel a figyelmet az ingatlanbazar.hu.

Vas Népe

Fotó: Shutterstock

Rendszeres és alapos szellőztetés híján a korszerű, tökéletesen záró műanyag nyílászárók miatt még az új építésű lakások sarkai is könnyen bepenészednek. A vissza-visszatérő penészgomba egyrészt egészségtelen, másrészt költséges beltéri festésre kényszeríti a ház tulajdonosát. Tehát anyagi szempontból is megéri a szellőztetőrendszer kiépítése, amellyel a lakás fűtése is temperálható: a folyamatos levegőcsere miatt a hűtést-fűtést kis mértékben ugyan, de optimalizálja. Az ingatlanbazar.hu cikkéből kiderül: a rendszer régebben épült magánházaknál is kiépíthető. Csupán helyet kell biztosítani a központi szellőztetőgép, a különböző alkatrészek és dobozok számára. Erre tökéletes a kazánház, a gépészeti helyiség vagy a garázs. A padlás nem jó választás, mert ott a gép télen áthűlhet – hiába kísérleteznek sokan a gép hőszigetelésével. Ahol nyílt égésterű fűtés valósul meg – például kandallóval segítik a központi gázfűtést –, ott biztonsági okokból kifolyólag komoly tervezést igényel a rendszer telepítése.

A 10–15 éves élettartamú szellőztetőrendszer mindig az egyéni igények és az ingatlan adottságai alapján épül ki. A központi hővisszanyerős berendezés a ház valamennyi helyiségét szellőzteti; az egyhelyiséges típus csak egy adott teret, például a konyhát vagy a hálószobát.

Aki az otthonfelújítási támogatásból szerelteti be a szellőztetőt, úgy számoljon: az anyagköltség nagyjából 70–75 százalékot, a munkadíj 25–30 százalékot tesz ki. Jó megoldás az is, ha építkezéskor csak a csőrendszert építik ki, a gép és a ventilátorok beszerelése később is megoldható nagyobb fúrás-faragás nélkül.

Kiemelt képünkön: A szellőzőrendszer fontos berendezés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában