Ez az ötödik év

2022.09.20. 17:38

Bükkfát kaptak az idén született gyermekek - A családok szívesen kijárnak a Csótó szigetére, Szombathely zöld szívébe - fotók

Elültették a születések fáját kedden a Csónakázótó szigetén: egy bükköt kaptak az idei gyerekek; név szerint 312 édesanya járult hozzá, hogy a gyermeke neve felkerüljön az identitas.szombathely.hu oldalra.

Merklin Tímea

Fotó: © Cseh Gábor

A fa mellett egy fémtáblát helyeztek el, azon található a QR-kód leolvasó; jelenleg a 2022. január 1. és szeptember 12. között született gyerekek neveivel. Rövid eső után még a nap is kisütött a faültetés idejére, sok család jött el a programra a hűvös őszi délutánon, amit a Pipitér óvoda apróságai színeztek meg a műsorukkal. 

Ez az ötödik év, hogy Szombathely városa fát ültet az újszülöttek tiszteletére a gyermekek világnapja alkalmából, szeptember 20-án. Dr. Nemény András polgármester, aki a szülőkkel közösen ültette el a fát,  beszédében hangsúlyozta: ahol gyerekek vannak, ott van jövő, így ez a fa Szombathely jövőjét is szimbolizálja. Amint mondta, a fa is olyan, mint egy gyermek, nem látható az a rengeteg szál, amit a szerető szüleitől, aztán az óvodapedagógusoktól, később iskolai tanároktól kap; ahogy a gyökerek nőnek, úgy növekszik a gyermek, és terebélyesedik a fa is. Ide majd mindig visszatérhetnek, akár fiatal felnőttként randevúzni is, és elmesélhetik majd a gyermekeiknek, unokáiknak is, hogy a szüleik fontosnak tartották, hogy ennél a születések fájánál nevesítsék mások közt őt is.  

Megkérdeztünk szülőket is, akik kilátogattak a rendezvényre. Szabó Noémi a négyhónapos Ágotával a karjában elmondta, hogy szeretnek sétálni itt a zöldben, az oladi lakótelepen laknak, gyalogosan elérhető számukra a Csónakázótó, gyakran kijönnek ide, és gyakran meglátogatják majd ezt a bükköt is. Sebők Imréné, ölében az öthónapos Flóriánnal örült az ünnepnek, a Szent Márton utcában laknak, onnan a Fő térre és a Gayer parkba szoktak menni, mert azok közelebb vannak, de megéri ide is eljönni, mert a sziget nyugalmas, jó a levegő, és minden évszakban csodaszép. Ezután pedig a születések fája  is célja lesz a sétáiknak, amihez személyesen kötődnek is, hiszen a mókussapkás kisfiú is ebben az évben született.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!