Szűrje a zajt

2022.10.04. 09:45

Egyre zajosabb bolygón élünk

Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke. Napjainkban az unió lakosságának 65 százaléka, a magyar lakosságnak pedig 40 százaléka él és dolgozik az egészséget is károsító 55 decibeles határértéknél nagyobb zajszint mellett.

vaol.hu

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség, az EEA, becslései szerint, a környezeti zaj hosszú távon évente 12 000 idő előtti halálesetért felelős, és Európa-szerte 48 000 új szívbetegséghez járul hozzá. Becslések szerint emellett 22 millió embert érint tartósan erősen zavaró zajterhelés, és 6,5 millióan szenvednek krónikus alvászavarban. A zajterhelés hosszabb távon kihat az ember munkahelyi teljesítményére is, a gyerekeknél pedig tanulási nehézségeket okozhat. Egyes orvosi szakvélemények szerint a zajproblémák miatt akár 8-10 évvel is kevesebbet élhetünk.

Milyen hatással van a zaj az egészségünkre?

A környezeti zaj befolyásolja a beszédérthetőséget, a hangtisztasági fokot, valamint az utózengési időt (a visszhangosság mértékét) is, melyek alacsony értékei rendkívül zavaróak lehetnek. Egy sportcsarnokban a pályán lévő játékosok és edzők között a kommunikációt nagyban nehezíti, hogy a rossz akusztikai körülmények miatt nem értik jól egymás szavát. Ennek ellensúlyozására egyre hangosabban beszélnek, nő az átlagos hangnyomásszint. Az állandó zaj és koncentrált figyelem 1-2 óra után fáradtságot okoz, ez rossz hatással van a sportolók közérzetére, továbbá csökkenti a sportteljesítményt is. A zajszennyezés ugyanolyan veszélyes hatású lehet, mint a légszennyezés vagy a káros vegyi anyagok

A hatékony játékos kulcsa az ideális akusztika

Az emberek zajjal szembeni érzékenysége eltérő. A hangzavar kezdetben csak stresszt okoz, a hosszú távon elszenvedett zajterhelés a vegetatív idegrendszert károsítja. A Knauf Insulation szakemberei szerint ehhez elengedhetetlen a hangelnyelő elemek megfelelő kiválasztása, méretezése és pontos elhelyezése, hogy viszonylag utórezgés menetessé tegye az adott épületet. A megfelelő akusztikus környezet létrehozása okos beruházásnak tekinthető, amely a gyakorlatban hosszabb távon térül meg.

Egy sportcsarnokban is elengedhetetlen a zaj csillapítása 

Egy-egy multifunkciós létesítmény tervezésekor egyik alapvető szempont az ún. akusztikai kényelem. A hangot visszaverő nagy, sík, belső falfelületeket, a térelválasztó falakat, lelátó alatti tereket zajvédelmi szempontból is szigetelni kell. A nagy zajterhelésnek kitett épületekben, ahol sokan és sok időt töltenek, elengedhetetlen a megfelelően tervezett és kivitelezett akusztikai védelem.

„Zárt terekben a zaj csökkenthető hangelnyelő burkolatokkal, szigeteléssel. A legoptimálisabb eredményt épületakusztikai szakember bevonásával tudjuk elérni, aki optimalizáltan tervezi meg a célnak megfelelő mennyiségű és kialakítású hangelnyelő anyagot. Cél, hogy az alapzajt csökkentsük és erre jó példa az MVM DOME multifunkciós csarnok akusztikai szigetelése, melynek nyomán az alapzaj elcsendesül és a játéktér és a nézőtér is sokkal komfortosabb lett.” – mondta Aszódy Tamás a Knauf Insulation ügyvezető igazgatója. 

Az MVM DOME csarnok teljes hangszigetelése a Knauf Insulation szakembereinek a munkáját dicséri. A multifunkciós épület az összes létező teremsportág számára megfelelő szabványokkal, méretekkel, kialakításokkal rendelkezik. Mindezek mellett nagykoncertek, rendezvények, kiállítások helyszínéül is szolgál. Így a teremakusztika nagyon fontos szempont, már a tervezéskor kiemelten figyelmet kapott a megfelelő hangelnyelő anyagok kiválasztása. Akusztikai szempontból lényeges, hogy az épületben lévő anyagok többsége beton és üveg és ezek a szerkezetetek még inkább felerősítik a nem kívánt hangokat. A folyamatos háttérzaj pedig nem csak rontja az egymás közti kommunikációt, de a kifáradásához is vezethet. 

A kivitelezés során az akusztikai célra alkalmazott fagyapot táblák a magas szintű műszaki teljesítményen túl esztétikailag is jól mutatnak. A lapok festhetőek, természetes megjelenésűek kémiailag semlegesek – nem lépnek reakcióba a körülötte lévő anyagokkal, könnyen vághatók a kívánt méretre és formára, mechanikai igénybevételekkel szemben rendkívül ellenállóak, kiváló idő- és időjárásállóak. A kivitelezés során nincs szükség különleges szerszámokra, speciális ismeretekre, különleges szaktudásra. A rögzítések könnyen és egyszerűen beépíthetők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában