Távirányítás nélkül

2022.11.24. 14:00

Önállóan beveszik a gépek a kanyart  - Sportolnak a gyerekek által programozott robotok - fotók, videó

A III. Szombathelyi RobOlimpia zajlik jelenleg az Agora Sportházban, ahol egyébként is a Robotok napja van, csoportokban érkeznek a gyerekek a tematikus programokra.

Merklin Tímea

A színházteremben rendezkedett be a RobOlimpia, amelyre Vas megyén kívüli csapatok is érkeztek. A fő szervező, dr. Nemes József, a Műszaki és Természettudományi Kultúráért Egyesület elnöke elmondta, hogy 2018 óta zajlanak a versenyek, a Covid miatt 2020-ban nem tartották meg. Kétféle megmérettetést hirdetnek a diákok számára: mindig tavasszal (májusban) rendezik a robotépítő és programozó versenyt, ősszel (novemberben) pedig a RobOlimpiát. Az a lényeges különbség a kettő között, hogy a tavaszi versenyeken inkább az iparhoz köthető problémamegoldások állnak a középpontban, az őszin pedig a sporthoz kapcsolódó versenyszámok. Ilyen a szumó, amikor a programozott (tehát nem távirányított!) robotoknek ki kell nyomni egymást egy körből; a technikai sporthoz közelálló, Forma1-es pályán közlekedő, nyomkövető gyorsasági verseny; és idén először létrehoztak egy gyorsulási versenyt is, ahol az a cél, hogy egy hatméteres távot a lehető leggyorsabban tegyenek meg, utána pedig kétméteren belül meg kell állni, le kell fékezni a robotot.  

- A gyerekek tudják, hogy milyen témakörön belül, milyen céllal programozzák a robotot, de a konkrét feladat előre nem ismert, például előre nem mondjuk meg, hogy a nyomkövetős pályának milyen lesz a pályaíve. Az itt a versenyen derül ki, hogy egy adott konstrukció milyen sebességgel, és hogyan tudja bevenni a kanyart, mert a nyomvonalat nem hagyhatja el – osztotta meg a verseny nehézségeit a szervező. 

Egy csapat általában két versenyszámba nevezheti a robotját, a harmadik versenyszámot kevesen vállalták be, a versenyzők 20-30 százaléka. 23 csapat szállt versenybe, főleg Vas megyeiek: általános és középiskolások is jöttek Csepregről és Sárvárról, Szombathelyről csak általános iskolások.  A robotszumó a legnépszerűbb versenyszám, ezt követi a nyomkövető gyorsasági, majd a gyorsulási, ez utóbbi a legnehezebb. 

Dr. Nemes József egyesületi elnök - aki egyébként technikatanár az ELTE Savaria Műszaki Intézetében - úgy látja, hogy a gyerekek nagyon jól megoldják ezeket a feladatokat. De nem az a cél, hogy mindenkinek robotokkal kell foglalkozni, hanem hogy megmutassák az általános és középiskolások által is, hogy a technika a mindennapok világába is betör, és ott fog élni. Használni kell, fejleszteni kell, karban kell majd tartani, mindenképpen kellenek olyanok, akik képesek a konstrukciót megalkotni, és mások, akik a programokat készítik, ezért is csapatversenyként hirdetik meg, mert a csapatban való gondolkodás jelenti a jövőt: az üzemekben is csapatmunkára lesznek késztetve munkavállalóként a mostani diákok. 

Az egyetemi oktató úgy gondolja, hogy ezt a közoktatásba mindenképpen be kell hozni, mert ha abból indulunk ki, hogy az iskolának az életre kell tanítani, akkor a modern technika mindenképpen ott kell legyen. Nyilván csak azoknak a gyerekeknek, akik motiváltak erre, mert erőszak révén ezt nem lehet csinálni, de akik érdeklődnek, azoknak oda kell nyújtani a lehetőséget, hogy használják ezt az eszközkészletet, mert a következő évtizedekben a termékekben az érték a tudás lesz, és nem az anyag. 

(A versenyeredményeket 17 óra után tudjuk közölni)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában