Karrier

2023.10.02. 12:54

A mentális egészségünkkel foglalkoznak – Mit csinál a pszichológus, a pszichiáter és a mentálhigiénés szakember?

Mi a különbség az egyes mentális egészséggel foglalkozó szakemberek között? – ezt foglalta össze a Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda.

Tóth Katalin

Segítenek túllendülni egy nehéz élethelyzeten

Forrás: Shutterstock

Mint írják, munkájuk során azt tapasztalják, hogy sok tévhit és félreértés él az emberekben az egyes mentális egészséggel foglalkozó szakemberekkel kapcsolatban. Mivel foglalkozik a pszichológus, a klinikai szakpszichológus, a pszichoterapeuta, a pszichiáter, a mentálhigiénés szakember? Mi a különbség köztük és kit milyen problémával lehet felkeresni? Erről írnak a közösségi oldalon.

A pszichológus egyetemi szintű pszichológiai diplomával rendelkezik. Fő módszere a segítő beszélgetés, ami kiegészülhet valamilyen technikával, amiről képesítést szerzett (például relaxációs technika, művészetterápiás tevékenység stb.) A pszichológusok alkalmazási területe igen széles, megtalálhatóak iskolai- és szociális intézményekben, kórházakban, de akár multinacionális vállalatoknál is. Hatékony segítséget nyújthat pl.: magánéleti-, kapcsolati vagy munkahelyi problémák, stresszkezelési nehézségek, kiégés megelőzés, pszichoszomatikus tünetek kezelése, önismeret stb. témakörökben. Az állapotfelmérést követően, a probléma súlyosságától függően -amennyiben szükséges-tovább irányít a megfelelő, specializálódott szakemberhez. Vizsgálatokat végezhet, pszichológiai teszteket vehet fel, de nem gyógyít és nem írhat fel gyógyszereket.

A pszichiáter orvosi végzettséggel rendelkező szakember, aki a rendellenes pszichológiai működés területére és mentális betegségek gyógyítására specializálódott. A diagnózist egy állapotfelmérő beszélgetésen állítja fel, amit tesztek elvégzésével egészít ki. Ezek alapján vagy terápiát vagy gyógyszeres megsegítést javasol. Hozzá fordulhatnak segítségért például a depresszív hangulattal küzdők, öngyilkos gondolatokkal küzdők, szenvedélybetegek, súlyos mentális zavarral vagy személyiségzavarral küzdők. Egyes mentális kórképek kezelésénél elengedhetetlen a gyógyszeres kezelés, aminek felírásához neki van jogosultsága. Célja, hogy az egyén mentális állapotát stabilizálja.

A szakpszichológus az egyetem elvégzése után még 1-4 éves szakirányú továbbképzésben vett részt, és specializálódott valamilyen területre pl.: tanácsadó szakpszichológus, klinikai szakpszichológus, szexuálpszichológus, sportpszichológus stb.

A klinikai szakpszichológus (külön képződnek a gyermek és felnőtt szakosok) a mentális zavarok diagnosztikájával és kezelésével foglalkozó pszichológus. Olyan személyeknek segít, akiknek súlyosabb életvezetési problémái, tünetegyüttesei vannak. A beszélgetéseket tesztekkel egészíti ki, így állítja fel a kórképet és javasol kezelési tervet. Fontos, hogy ez egy terápiás folyamat, ami hosszabb időt igényel, így 1-3 évig is eltarthat.

Klinikai szakpszichológusból vagy klinikai szakvizsgával rendelkező orvosból válhat valaki pszichoterapeutává, aki pszichoterápiás szakvizsgát tett. Jelenleg ez az elérhető legmagasabb szakmai fokozat. A pszichoterapeuta különböző személyiségzavarok és pszichiátriai megbetegedések terápiás kezelésére jogosult.

A mentálhigiénés szakember egészséges embereknek nyújt segítséget. Nem foglalkozik betegségek kezelésével, nem állít fel diagnózist, nem végez teszteket és nem gyógyít. A mentálhigiéné (jelentése: lelki tisztaság) elsődleges célja a lelki egészség védelme és megőrzése, valamint a prevenció. Az ilyen szakember rendelkezik diplomával, alapdiplomája lehet például pedagógus, szociálpedagógus, szociális munkás, amire építve végezte el a mentálhigiénés szakképzést. Abban támogatja kliensét, hogy saját erőforrásaira támaszkodva túl tudjon lendülni egy nehéz élethelyzeten, és megtalálja a megoldást a problémájára. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!