Nő a népszerűsége

2024.05.15. 18:05

I. Benedek, egy szombathelyi lakóközösség kedvence - fotók

Szinte napról napra folyamatosan nő annak a cicusnak a népszerűsége, aki a Benedek Elek utca egyik társasházának parkolójában él. Már nevet is adtak neki a lakók.

Horváth Zoltán Szabolcs

I. Benedek beilleszkedett a lakóközösségbe

Fotó: © Cseh Gábor

Nagyon okos emberek szokták mondani, hogy egy társadalomról, avagy éppen annak egyik tagjáról, rendkívül sokat elárul az, hogy miként viszonyul a hátrányos helyzetűekhez. Ez pedig véleményem szerint nem csak az elesett emberekre, hanem mondjuk a gazdátlan, kóborló állatokra is igaz. Ennek pedig egy rendkívül pozitív példájával lehet találkozni a Benedek Elek utcában, ahol az egyik parkolóban jó 1,5-2 hónapja tengeti napjait a valaki által nemes egyszerűséggel I. Benedeknek elkeresztelt ifjú kandúr. 

© Cseh Gábor
I. Benedek láthatóan jól érzi magát
Fotó: © Cseh Gábor

A cicus már több internetes oldalon is szerepelt, ám a gazdája – ha ugyan volt neki - nem jelentkezett érte. Így aztán sok jóérzésű ember örökbe fogadta, ami abban nyilvánul meg, hogy legalább tízen rendszeresen etetik az egykori pápáról elnevezett kis árvát, aki ezt dorombolással, hízelgéssel, bújással tudja meghálálni. Sajnos hazavinni eddig még senki sem tudta, pedig sokan gondolkodtak rajta. Ám legtöbbjüknek volt már otthon macskája, avagy éppen a főbérlő nem engedélyezte a kisállat tartást.

I. Benedeket viszont ez láthatóan nem zavarja. Naphosszat sütkérezik a betonon, bár az autók miatt ez nem éppen életbiztosítás a számára. De már nagyon rutinos, tudja, hogy mikor hová kell menekülnie a gépjárművek elöl. Reggel és kora délután pedig jönnek az ovisok, akik szinte már keresik is a barátságos cicust.

Érdeklődésünkre Csollányné Horváth Krisztina, a Fekete István Állatvédő Egyesület elnöke elmondta, hogy sajnos egyetlen állatmenhelynek sincsenek gumiból a falai, azaz véges a befogadható négylábúak száma, de az esetleges orvosi költségekbe, például ivartalanításba be tudnának szállni. Hozzátette: az említett cicusnak lehet, hogy ez az életforma jobb, mintha bezárva lenne egy menhelyen.

E sorok szerzője pedig maximálisan egyetért az elnöknő által elmondottakkal, ugyanis már szó szerint hiányozna I. Benedek, ha nem lehetne látni, amikor az ember kitekint az ablakon, avagy az erkélyen. Ezzel pedig egyre többen vannak így, ugyanis sokakat vesz le a lábáról az árva cicus. Az igazi viszont tényleg az lenne, ha valaki végleg magához venné és annyi szeretetet, törődést adna neki, mint amennyit egy ilyen barátságos kis kandúr megérdemel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!