MEGYEI KÖRKÉP

2017.09.27. 19:01

Az idén is az járt jól, akinek már augusztusban földben volt a repcéje

Vetni kell az őszi búzát, be kell takarítani a napraforgót és a kukoricát: ősszel sem unatkoznak a gazdák.

ma

Nagyüzem a földeken. Vetik az őszi búzát Vasalja és Kemestaródfa között Fotó: Szendi Péter

Az időben elvégzett és sikeresnek mondható – bár időben elhúzódó – betakarítási feladatok után most legfőbb gondunk az őszi munkákra való felkészülés, amely megalapozza a jövő évi várható eredményeinket.

A megyénket is sújtó, 2015-os aszályos év után idén ismét időszakos csapadékhiánnyal kellett szembesülnünk. Emlékezzünk csak vissza a 2001–2004-es évekre, az akkori négy évből három volt aszályos, viszont az utána következő hat-hét év elkényelmesített bennünket a viszonylag normális és csapadékos időjárással.

Nagyüzem a földeken. Vetik az őszi búzát Vasalja és Kemestaródfa között Fotó: Szendi Péter

Eltűnt a cukorrépa

Az elmúlt években 68-70 ezer hektáron terveztek termelőink őszi vetéseket, ez mintegy 6-7 százalékkal több, mint az előző öt év átlaga. Érdekes adat, hogy ha ezt a számot az 1990-től 2000-ig tartó tíz év átlagával hasonlítom össze, akkor a növekedés 36 százalékos, amely 18 ezer hektárnak felel meg. Időközben olyan tavaszi növény „tűnt el” termesztésünkből, mint az akkor még 6-7 ezer hektáron termesztett cukorrépa, valamint az akkori évek átlagában mindössze 2 ezer hektár volt a repce, amelynek mára tízszeres a vetésterülete. Stabilnak mondható az őszi búza: évről évre 35-45 ezer hektárt vetnek gazdáink – ez mondjuk az említett tíz év átlagában is 37 ezer hektár volt. Ami szakmailag megnyugtató, az az, hogy négy év után ismét nagyobb lehet az őszi vetéseink állománya, mint a tavasziaké, és ez mindenképpen nagyobb biztonságot hozhat a gazdák számára. A termelők jelentős része már évek óta csak őszieket vet: éppen a szinte folyamatosnak mondható, szárazabb évek miatt.

Zsákban marad a vetőmag

Augusztus 20. után megyeszerte elkezdődött a repce vetése, és a legelső vetések már sorolnak is. A 36. heti, kisebb-nagyobb esőkkel a teljes kelés is biztosítottnak látszik. Sajnos az elmúlt évekhez hasonlóan a kelés nem egyenletes, kétszeres, sőt háromszoros állományokat látni. Idén újra beigazolódott, hogy csak az augusztusi vetés a biztonságot adó, mivel jelenleg már hetek óta nem lehet a földekre rámenni a sok eső miatt, így sajnos több gazdánál is zsákban marad a vetőmag.Szükség lehet arra, hogy segítsünk a tél könnyebb átvészelésében, amit a metkonazol+mepiquat-kloridos, valamint a pakrobutrazol+difenolkonazolos kezelés lehetővé tesz. Ne feledkezzünk meg az őszi gyomirtásról sem! Olyan kiváló hatóanyagok segítenek ebben, mint a metazaklor+quinmerak – magukban, vagy kiegészítve a dimetanamid-P-vel. Mellette az úgynevezett Clearfield technológiát javaslom, mely a metazaklor+imazamox kombináció használatát jelenti. Ekkor természetesen CL jelű vetőmagot kell vetni, amely ellen áll e kombinációnak, a gyomok és az árvakelésű búza viszont nem. Rendelkezünk már olyan lombtrágyákkal, amelyek a nitrogén és foszfor mellett bórt is tartalmaznak: kijuttatva lényegesen javítják vetésünk télállóságát. Ideje elvetni a búzátKözeledik legfőbb árunövényünk, az őszi búza vetésének időszaka is. Kellemetlen látvány, hogy a határt járva évről évre azt tapasztaljuk: nagy területeken még műveletlen a nyári aratási tarló, nem munkálták el időben. A csapadékos és szárazabb időszakok váltakozása segíthet abban, hogy a tarlók elmunkálása felgyorsuljon. Az ilyen területekre őszi vetést tervezni nagy odafigyelést kíván. A búza vetésének egyik sarokköve a szemek csávázása, melyre az elmúlt évek tapasztalatai alapján a guazatin+ imazalil hatóanyagokat javaslom. Ezek a betegségek ellen kitűnő védelmet adnak. Ha viszont a gombabetegségek mellett a kártevőktől is szeretném védeni ősszel a növényeimet, akkor a difenokonazol+fludioxonil+tiametoxam hatóanyag együttes a kitűnő választás.

A csócsárló ellen

Hosszú és meleg őszön megjelenhet a búza egyik „rettegett” kártevője, a csócsárló, amelynek egyedszáma a cipermetrin+klórpirifosz-etil hatóanyagot tartalmazó szerrel kordában tartható. Ugyanezen hatóanyagok a repce őszi kártevői ellen is sikeresen szerepeltek az elmúlt évek alatt.Több gazda áttért már a búzánál az őszi gyomirtásra. A tavaszi munkacsúcsnál nagy előny, ha már nem kell elvégezni ezt a feladatot: a búzánál a metszulfuron-metil hatóanyagot magában vagy klortoluronnal, diflufenicannal kombináltan javaslom, különösen megyénk jellemző gyomnövénye, a széltippan ellen. Hasonlóan kiváló hatású az ősszel kijuttatott triaszulfuron hatóanyag, valamint a floraszulam+ és fluroxipir együttes, amely ősszel és tavasszal is megbízható gyomirtó szerünk. Tápláljuk optimálisan növényeinket! A búza műtrágyaigénye terméstonnánként 27 kg nitrogén, 11 kg foszfor és 18 kg kálium a fő tápanyagokból. A foszfort és káliumot teljes mennyiségében, a nitrogénnek csupán egyharmadát javasolják ősszel kiadni.

Aratás és silózás

Gépet és gazdát próbáló időszak következik, hiszen a vetések mellett a napraforgó és a kukorica betakarítása, valamint a silózás is az ősz feladata. Ez sokkal nagyobb szervezettséget, hozzáértést kíván gazdáinktól, hogy utána elmondhassuk: sikeresen befejeztük a 2017-es mezőgazdasági évet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!