Kert

2017.09.15. 06:45

Több országból is érkeztek 24. Faiskolai Börzére Szombathelyre

A kertépítés várható trendjeiről is képet ad az Arena Savariában tegnap megnyílt kiállítás.

Pungor Csaba

Fotó: Unger Tamás

Huszonöt évvel ezelőtt fogalmazódott meg az ötlet, hogy a nyugat-dunántúli régióban tevékenykedő faiskolások, kereskedők egy börzén megismerkedhessenek a kert- és parképítészet újdonságaival és a legfrissebb trendekkel. A kiállításon nemcsak a hazai termesztők és felhasználók találkoznak, hanem külföldről is érkeztek szakemberek. A börze elsősorban a szakmai látogatóknak szól, de a szervezők várják a nagyközönséget is, így a kétnapos rendezvényen az érdeklődők előtt is kitárják a kapukat, hogy mindenki megismerkedjen a hazai és külföldi faiskolások áruválasztékával.

Már 11. alkalommal ad otthont a börzének az Arena Savaria, ahol 1250 négyzetméteren mutatják be a faiskolai növényeket, köztük évelőket, műtrágyákat, a park- és kertépítészeti anyagokat, valamint a segéd- és csomagolóanyagokat. A tavalyi évhez hasonlóan idén is sok érdeklődőt várnak a szervezők.

– A 2016. évi rendezvényünket több mint ezren tekintették meg, reményeink szerint idén még több kert- és virágbarát érkezik az arénába – közölte Izer Gábor, a Magyar Díszfaiskolások Egyesületének elnöke. – Néhány évvel ezelőtt még nem gondoltuk volna, hogy ekkora igény lesz a börzére. Aztán a növekvő létszám miatt áttettük a helyszínt az Arena Savariába, és mára külföldről is érkeznek érdeklődők. Az idei kiállításra jöttek szakemberek Olaszországból, Szlovákiából, Belgiumból és Hollandiából is. A helyszín mellett egyébként az időpont is változott, hiszen a korábbi években augusztusban tartottuk a börzét, de a nyaralási szezon miatt sokan távol maradtak a rendezvényről.

Fotó: Unger Tamás

A szervezők a kétnapos kiállításra a professzionális felhasználók, a kereskedők mellett a diákokat és a kertbarátokat is várnak, akik a szépen dekorált standok mellett megismerkedhetnek a növényújdonságokkal, valamint a leg-frissebb park- és kertépítészeti trendekkel. A börze egyébként az irányzatok változatossága mellett nagyon jól ábrázolja az ágazathoz kapcsolodó iparágak fejlődését is, hiszen már nemcsak virágokat, cserjéket és fákat lehet látni, hanem kiegészítő eszközöket is. A növénytermesztéshez szükséges edényeket, műtrágyákat szintén megtalálják az érdeklődők.

– Minden ágazatra igaz, hogy az idő előrehaladtával változnak az igények – mondta Tóth Péter, a Magyar Díszfaiskolások Egyesületének titkára.

– Egy évtizeddel ezelőtt a fenyő, a tuja, a pikkelylevelű növény és a formára nyírt sövény volt a sláger, amelyeket szép lassan felváltanak a lombos fák, valamint a virágzó cserjék. Az újdonságok legelőször Hollandiában tűnnek fel, de a hazai kiállításokon is hamar megjelennek ezek a trendek, növénykülönlegességek. Napjainkban és az elkövetkező időszakban az évelő növények kerülnek előtérbe.

 

A kertépítésben is erőteljes változás várható, hiszen az állandóságot jelentő tuja-fenyő kombináció unalmassá vált. Babérjaira kétféle irányzat törhet. Az egyik a minimál dizájn, amely a ház stílusához illően egyszerűbb és letisztult formát követ: lenyírt fű, fazonra igazított cserje, támfallal díszített, valamint a látszóbetonhoz hasonló sövénnyel futtatott udvar. A másik a természetközeli stílus, amely nagyon értékes évelő növények sokaságával ékesíti kertünket, de nem az élénk szín, hanem a változatos formák jellemzik.

Ahhoz hogy álmaink kertjét létrehozzunk, mindenképpen kérjük ki szakember segítségét. Fontos ilyen esetben, hogy ne csak a színek és a formák harmonizáljanak, hanem a talajviszonyok is megfelelőek legyenek. Abban is egyetértenek a kertépítők, hogy minden igényt ki lehet elégíteni, csak a fantáziánk, illetve a pénztárcánk vastagsága állhat álmaink megvalósításának útjába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!