Karrier

2017.12.06. 14:00

Alkalmazottból vállalkozó? Az üzleti tervezés az alap!

Egyéni vállalkozóként a magunk urai lehetünk, de az ezzel együtt járó felelősség és a kockázat is a miénk. Nem csak pénz kérdése a sikeres vállalkozás.

Tóth Kata

Kajcsos Anikó több mint másfél éve egyéni vállalkozó: esküvőiruha-kölcsönzéssel foglalkozik. Szerencsés, mert a negyven négyzetméteres helyiségért, amelyben a szalont kialakították, nem kell bérleti díjat fizetnie. A berendezés, a dekoráció javarészt a férje és az ő munkája. Fotó: Szendi Péter

Ha már nem akarunk alkalmazottként dolgozni, kellő ambíciót és képességet érzünk magunkban az önálló munkára és adottak ennek az anyagi feltételei is, saját vállalkozást indíthatunk.

Találjuk ki magunkat!

Mérlegelnünk kell, hogy mit akarunk eladni, vagy milyen szolgáltatással lépünk a piacra, mennyibe kerül azt elkezdeni és mennyi bevételre kell szert tennünk, hogy egyáltalán érdemes legyen foglalkozni az eladással, a szolgáltatással. Azt is végig kell gondolnunk, milyen vállalkozási forma mellett döntsünk. Nem árt még az elején kiválasztani a legoptimálisabb adózási módot és szem előtt kell tartani a várható kockázatokat is.

Nem könnyű ma egyéni vállalkozóvá válni. Vállalni a rizikót, hogy amit elképzeltünk, az esetleg nem lesz életképes a gyakorlatban.

- összegez Nánássy Dánielné könyvelő, aki az előzőek végiggondolására és üzleti terv készítésére buzdít, hogy kiderüljön, mennyire piacképes, amire készülünk és milyen bevételek várhatók. – A költség adott, akár van, akár nincs bevétel. A főfoglalkozású egyéni vállalkozónak járulékfizetési kötelezettsége van, rendelkeznie kell legalább annyi tőkével, hogy a járulékait fizetni tudja, amíg bevétele nem keletkezik, ez pedig nem kis összeg. A garantált bérminimum – 2018-tól 180 500 forint lesz – után kell járulékot fizetni – nyugdíjjárulékot, egészségbiztosítási járulékot, szociális hozzájárulási adót stb., összesen majdnem 100 ezer forintot – mondja. És sorolja az egyéni vállalkozás indításához a teendőket: a legelső az ügyfélkapu nyitása, ez mindenkire egységesen vonatkozik. Mindent elektronikusan kell ugyanis intézni, a saját ügyfélkapun keresztül – például az egyéni vállalkozói igazolvány kiváltását is. Be kell jelentkeznünk a területileg illetékes önkormányzathoz a helyi iparűzési adó miatt, és regisztrálnunk kell a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamaránál.

Járjunk alaposan utána!

Érdemes mielőbb könyvelőt keresni, még mielőtt a vállalkozói igazolványt kikéri valaki. A bevallási, befizetési, számlaadási, könyvvezetési kötelezettségekről is tájékoztat a szakember. Segít kiválasztani az adózási formát és azt is meg tudja mondani, hogy mely tevékenységek kötelezettek online pénztárhasználatra. Több kedvezményes adózási forma közül is választhatnak az önfoglalkoztatók. Az adózást alapesetben az szja-törvény szabályozza, de lehetőség van például a KATA-t választani: kisadózóként havi fix összegű tételes adót kell fizetni. A piacra való bevezetésnek, a hirdetésnek, reklámnak is van költsége. A könyvelő úgy tapasztalja, népszerű a facebookos hirdetés, sokan profitálnak belőle.

Kajcsos Anikó több mint másfél éve egyéni vállalkozó: esküvőiruha-kölcsönzéssel foglalkozik. Szerencsés, mert a negyven négyzetméteres helyiségért, amelyben a szalont kialakították, nem kell bérleti díjat fizetnie. A berendezés, a dekoráció javarészt a férje és az ő munkája. Fotó: Szendi Péter

 

A 27 éves Kajcsos Anikó több mint másfél éve egyéni vállalkozó. Viszonylag rövid alkalmazotti lét után az egyetemi évek alatt dédelgetett álmát valósította meg: esküvőiruha-kölcsönző szalont nyitott. Pályázaton próbált tőketámogatáshoz jutni, végül a férje segítségével tudta elindítani a vállalkozást, a költségek nagy részét ő állta. A 40 négyzetméteres helyiséget, ahol a ruhapróbák zajlanak, szinte teljesen egyedül alakították ki. Az ügyes kezű férje készítette a szekrénysort, rakta le a padlót, a festés is a saját kezük munkája. Hangulatos, vidám, fiatalos, lendületes szalont terveztek, amit úgy tűnik, a vendégek megkedveltek, az első év felülmúlta a várakozásaikat. – Jóval nagyobb önfoglalkoztatóként a felelősségem, de mindenképpen jó döntés volt a szalon, mondja Anikó. Hozzáteszi:

...nem csak pénz kérdése a sikeres vállalkozás: keményen, kitartóan kell dolgozni minden nap, és legfőképpen szeretni azt, amivel foglalkozunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!