Helyi témavezető

2017.12.06. 20:28

A bajnok sportolóknak élvonalbeli edzőcipő is kell

Két kínai sportkutató is Magyarországot választotta, hogy doktori disszertációjához szakmai támogatást nyerjen. Egy Szombathelyen lakó gépészmérnököt találtak meg publikációi alapján a közös munkára: dr. Fekete Gusztávot, az ELTE IK Savaria Műszaki Intézetének egyetemi docensét kérték fel témavezetőnek a PhD-dolgozatukhoz. 

Merklin Tímea

Liu Gongju és Sun Dong kínai sportkutatók, akik doktorijuk mentorálására dr. Fekete Gusztávot kérték fel. Fotó: Szendi Péter

Liu Gongju mester oklevelét Kínában szerezte a hang-csoui egyetemen. Folyóiratokban olvasta dr. Fekete Gusztávnak a térd biomechanikájáról (csúszva gördüléséről, kopásáról) szóló cikkeit, professzora pedig azt javasolta, hogy jöjjön Magyarországra, és itt szerezzen tudományos fokozatot.

Gongju korábban már járt Magyarországon 2011-ben, amikor a sík vízi világbajnokság Szegeden rendezték, ugyanis 2012-ig a Kínai Kajak-Kenu Szövetségnél dolgozott. Jelenleg top súlyemelőkkel (olimpiai bajnokokkal) dolgozik együtt. Sportkutatóként és tudományos tanácsadóként, a súlyemelők edzésmódszereinek javításán dolgozik, ami által a lehető legjobb erőnlétet tudják elérni. Dr. Fekete Gusztáv mentorálasával Magyarországon fogja benyújtani doktori dolgozatát az elit súlyemelők alsóvégtag-biomechanikájáról, amelyben azt fejti ki, miért emelnek másként a bajnokok, tehát mely izmaikat kell aktivizálni a sportolóknak ahhoz, hogy akár olimpiai eredményeket érhessenek el.

Liu Gongju és Sun Dong kínai sportkutatók, akik doktorijuk mentorálására dr. Fekete Gusztávot kérték fel. Fotó: Szendi Péter

Gongju egyéni felkészülőként kíván PhD-t szerezni, így minden évben Szombathelyen tölt pár hónapot, majd hazautazik, hiszen várja a családja, felesége és 21 hónapos kisfia, Lala (kínaiul ez a név azt jelenti: „Öröm”). Sokat dolgozik, kevés szabadideje van, a hobbija a főzés, de csak kínai ételeket készít.

Sun Dong négy évig folyamatosan nálunk lesz, mivel itt lett teljes jogú PhD-hallgató egy Magyarország és Kína közötti megállapodásnak köszönhetően. Dr. Fekete Gusztáv értesítette erről a lehetőségről, aki minden évben Kínába, Ningbóba, utazik, hogy az ottani egyetemen tartson előadást a térdkopás modellezéséről. Yao Dong Gu professzor szokta meghívni, aki Sun Dongnak témavezetője volt, a kutatócsoportjuk (Research Academy of Grand Health) is az alsóvégtag biomechanikájára fókuszál. Érdekes tény, hogy Yao Dong Gu professzor is gépészmérnökként végzett, ám a sportbiomechanikában ért el végül komoly eredményeket. Sun Dongot a dr. Fekete Gusztávval való szakmai beszélgetések győzték meg arról, hogy érdemes tovább folytatni az együttgondolkodást. Dong kutatása az élvonalba tartozó sportcipők talpának kialakításán alapszik, amely által teljesítménynövekedést kíván elérni.

A fiatalember szeret itt lenni, terve szerint évente csak egyszer utazik majd haza, a kínai újév ünnepére, amely 2018-ban február 15-én lesz. Ekkor fordul át a csirke éve a kutya évébe. Egyetemistaként kollégiumban élt amikor Ningbóban tanult, szüleitől 800 kilométerre, akikhez négy órát kellett utaznia, hogy meglátogassa őket. Barátnője még nincs, majd talán itt Szombathelyen lesz. Szabadidejében sportol, más sportkutatókkal szokott teniszezni és tollaslabdázni.

Mindkét PhD-hallgatóval négy évig biztosan tart majd az együttműködés, a gépészmérnök és a sportkutatók 2021-ben kívánják befejezni a munkát, tudományos fokozattal koronázva meg művüket. Dr. Fekete Gusztáv is folytatja a saját, térdízületre vonatkozó kutatásait, és mindeközben a habilitációját készíti elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!