Szombathelyi piaci körkép

2017.12.07. 07:01

Grincsfa, mandarin és elmaradó vásárlók a piacon

A piacon ezúttal kisebb volt a forgalom a szokásosnál. A déligyümölcsök, az alma, a dió és a grincsfa az, ami mindent visz az utóbbi időben.

Budai Dávid

Tamás Dóra és Gajdos László azt ígérték, rendszeres piaclátogatók lesznek Fotók: Hornyák Emőke

A vásárcsarnokban szerdán délelőtt tíz órakor szinte csak az áruktól roskadozó pultok voltak, vásárlókkal elvétve lehetett találkozni. Mint megtudtuk, ennek oka csak részben volt a piacozáshoz viszonylag kései időpont. Nagyobb szerepe volt a szerdának – ami nem kifejezetten piacnap – és talán még inkább oka volt a vásárlók általános elmaradása.

Az elmúlt év forgalom szempontjából állítólag amúgy sem mondható túlságosan erősnek. Több árus egybehangzó állítása szerint ennek jórészt az az oka, hogy nagyon sok a hajléktalan a környéken, akik sokszor viselkedésükkel el is riasztják a vásárlókat, főleg az idősebbeket és a családosokat. A viszonylag kevés vásárló között sokszor hallottunk német szót. Az eladók szerint az osztrákok azonban alig-alig költenek, inkább turistalátványosságként tekintenek a piacra. Rendszeres, hogy buszok hozzák nyugati szomszédainkat, akik tesznek néhány kört, jól érzik magukat és legfeljebb egy-egy apróságot vesznek. Akik igazi vásárlási szándékkal érkeznek, sokszor számológéppel járkálnak a pultok között, mivel félnek attól, hogy becsapják őket, mesélték többen is.

A grincsfa olyan népszerű, mint a mandarin. Keresik a koszúkat is

A piacon a sláger most egyértelműen a négyszáz forintos mandarin, kezd felzárkózni az ötszáz körüli narancs is, a banán pedig tartja magát. A mikulásokat is keresték az elmúlt napokban és a szaloncukorból is szépen fogyott, mesélte Balogh Andrea őstermelő.

Továbbra is nagyon viszik a diót és a mákot. Előbbiből idén sok van, így a tavalyi méregdrága bejgli töltelék kilója idén: 2600 forintos áron is beszerezhető, a mákot pedig tavalyi áron: 1200 forintért árulják.

Tamás Dóra és Gajdos László azt ígérték, rendszeres piaclátogatók lesznek Fotók: Hornyák Emőke

Szezonja van a gyömbérnek és az aszalt gyümölcsöknek, továbbra is nagyon keresett az alma, annak minden fajtája. Nagyjából két kilónyit rakott a kosarába Pál Andrásné, aki – mint mondta – mindennap megeszik egyet a legkedveltebb magyar gyümölcsből. A zöldségárak láthatóan nincsenek az egekben. Láttunk paradicsomot négyszázért, de ilyenkor decemberben a hétszáz forintos ár sem mondható túl magasnak, főleg azért nem, mert magyar termékről van szó. Mégiscsak jobb decemberben enni egy kissé drága lecsót, mint ugyanannyi pénzből vitaminokkal tömni magunkat, jegyezte meg egy vásárló a nagy halom paradicsom és paprika láttán.

A mandarin mellett a másik legkeresettebb áru most a két éve divatba jött grincsfa, azaz a gúzsba kötött, viccesen feldíszített mini antikarácsonyfa, ami – mint megtudtuk – egy zanót nevű növényből készül. A mikulásvirág népszerűsége is töretlen, ám azzal nem könnyű bánni. Megtudtuk, a lényeg: a sok napfény és a nedves talaj, de a túlöntözésre vigyázni kell.

Halász Eleonóra egy hatalmas szőlőfürtöt mutat, mikor azt kérdezem tőle, hogy mi fogyott ma a legjobban. Az olasz gyümölcs kilója jelenleg egy ezres, de úgy tűnik a vásárlók ezt nem sokallják, főleg most, Mikulás környékén. Mint kiderült, sok gyerek kapott ilyen egészséges édességet idén, inkább ezt vitték, mint a csokit meg a cukorkát.

Annak ellenére, hogy már a múlt héten meggyújtották az első gyertyát, az adventi koszorúkat még mindig keresik a vásárlók. Van, aki készen veszi, de akad olyan is, aki csak a koszorúalapot vásárolja meg, mert maga szereti feldíszíteni. Így van ezzel Tamás Dóra és Gajdos László is, akik bár még csak egy hete élnek Szombathelyen, elmondásuk szerint rendszeres látogatói lesznek a piacnak, mert itt olcsóbbak és szebbek is az áruk, mint máshol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!