teszteltük az árakat

2018.01.05. 13:55

Alacsonyabb az áfa, olcsóbb a termék

Csökkentették néhány élelmiszer áfáját: ha kicsit is, de olcsóbbak lettek a sertésbelsőségek – a Vásárcsarnokban teszteltük az árakat.

Tóth Kata

Száz forinttal csökkent a máj ára, a pult mögül Horváth Ferenc mutatja Fotó: Szendi Péter

Januártól 27 helyett csak 5 százalék áfát kell fizetni a sertésbelsőségek és a vágási melléktermék, a hal és a haltermékek után.

Száz forinttal csökkent a máj ára, a pult mögül Horváth Ferenc mutatja Fotó: Szendi Péter

- Az új évben ma nyitottunk ki először, biztosan érzékelhető lesz az árcsökkenés, lejjebb megy majd a köröm, a csülök ára, de most még nem változtattunk, az jövő héten lesz esedékes. Azon is múlik, mi mennyiért kapjuk a terméket – mondja Németh Béláné, az egyik bolt eladója. Félben vásárolják a sertést egy zalai hizlaldából, a saját kis feldolgozójukban bontják. A köröm és a bőrke kilójáért is 590 forintot kérnek, az első csülökért 780, a hátsóért 950 forintot. A kocsonyaszezonban ezek mindig drágábbak, aztán nyáron nagyságrendekkel kevesebb pénzért szerezhetők be. Belsőségeket ritkán árulnak Némethék, azokat nem annyira keresik náluk. Házilag töltött májasért és véres hurkáért, disznósajtért ment hozzájuk Hotwagner Erzsébet.

Száz forinttal csökkent a máj ára, mutatja egy másik hússzaküzlet pultjában a táblát Horváth Ferenc – most 590 forintba kerül, viszik is rendesen, nem panaszkodhat. Szívet, tüdőt, vesét is kínálnak 690 forintért, sertésnyelvet 1050 forintért.

Fotó: Szendi Péter

A harmadik húsüzlet eladója annyit mond: ami a hűtőben van raktáron, azt még a régi áron adják el, náluk a csirkemáj ára még nem csökkent: 690 forint.

- Maradt minden a december végi áron, a körte 600 forint, a déligyümölcsök közül a mandarin, a banán 450, a narancs 350 forintba kerül kilónként. A Gala alma, csakúgy mint a vöröshagyma vagy a sárgarépa kilónként 250 forintért vihető, a petrezselyem és a zellergumó duplaannyiba kerül. A lilahagyma és a kelkáposzta a kettő között – 350 forintért megy -, a fokhagyma a dió után a legdrágább, azt 2000 forintért kínálja Lendvai Lászlóné. A káposztáért 200 forintot kér, a mák 1400, a dió 2800 forint, a többi zöldségeshez hasonló áron kínálja. Ugyanazzal az árukészlettel dolgozott az év utolsó hónapjaiban, az ünnepek előtt a savanyított káposzta számított újdonságnak.

- Már a december sem volt olyan jó, mint az egy évvel korábbi. Harmincnyolc éve itt vagyok a piacon, de ilyen kevés vásárlónk, mint tavaly, még nem volt. Ha átalakítják a vásárcsarnokot, nagyon remélem, jobban vonzza majd az embereket – teszi hozzá búcsúzóul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!