Az európai részvény a nyerő

2018.01.08. 11:30

Befektetési tippek 2018-ra

Utánajártunk, mibe érdemes befektetnie annak, aki 2018-ban kamatoztatni szeretné a pénzét.

Csizmadia Anna

Január elején minden évben újra meghatározzák a portfóliókat, ezzel kijelölik a piacon azokat a területeket, amelyekbe a pénzt helyezik. Ebből következik, hogy ezeken a részeken emelkedik a befektetések értéke.

2018 nem lesz könnyű év befektetés szempontjából.

- tudjuk meg Serman Tibor befektetési szaktanácsadótól, aki szerint ennek három fő oka is van. Az első, hogy jelenleg nullás kamatkörnyezet van a világban, ami azt jelenti, hogy nincsen hozam. A második, hogy a különböző befektetési eszközök (ingatlan, műtárgy, részvény, kötvény) mind túlértékeltek. A harmadik a pénzromlás, hiszen a tiszta hozam az, ami mindenki számára fontos.

Ha kis kockázatot vállalunk, nem számíthatunk nagy hozamra.

- tudtuk meg a szakértőtől, aki szerint ebből a megközelítésből még mindig a részvény a legkézenfekvőbb befektetés, ezért itt kell megtalálni a számunkra még elfogadható kockázatú területet.

Serman Tibor segített eligazodni a piaci viszonyok között. Fotó: Nagy Jácint

Az amerikai részvények jelenleg túlértékeltek. Annak ellenére, hogy 2009 óta töretlen emelkedés van a piacon, ami a második leghosszabb emelkedő szakasz – úgynevezett bikapiac -, az európai részvényekben lát több fantáziát tanácsadónk. Szerinte valószínűleg nem fog megfordulni ez az évek óta tartó emelkedő trend, de persze most is vannak kisebb visszaesések. – Az európain belül is a közép-kelet-európai részvényekbe érdemes befektetni. Nyugodtan fektessünk magyar részvényekbe is, jelenleg stabil, emelkedő helyzetben vannak – tanácsolja Serman Tibor. – A legfontosabb, hogy mindenképpen egy többfajta termékből álló, úgynevezett diverzifikált portfóliót állítsunk össze. Ezzel megoszthatjuk a részvények értékváltozásából adódó kockázatot. Mind az amerikai, mind az európai adatok azt támasztják alá, hogy jelenleg nincsen recesszió a világban, de a tőzsdébe bele van kódolva az állandó emelkedés és értékesés.

A magyar állampapírokba azoknak érdemes fektetni – emeli ki -, akik hosszú lejáratú, biztosabb befektetést keresnek. Igaz, jelenleg nulla százalék hozamot hoznak, de a lakosság részére létrehoztak egy olyan állampapírt, amelynek az értékét korrigálják a forint romlásának mértékével. Ezek négy-hatéves kifutású állampapírok, amelyekre 1,25 és 1,50 százalék kamatot kaphatunk, és minden külföldi és belföldi állampolgár számára elérhetők, ráadásul kockázatmentesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!