Egész évben három százalék alatt

2018.01.22. 20:00

Tucatnyi vasi faluban nem volt munkanélküliség 2017 végén

Az utolsó 2017-es munkanélküliségi adatokat is összegezte a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat, így teljes az éves adatsor. Kiderül a számokból például az, hogy a március végi adatok voltak a legrosszabbak Szombathelyt és Vas megyét tekintve is. Tucatnyi vasi településen nincs egy munkakereső sem, viszont két faluban 10 százalék feletti a relatív munkanélküliség.

Bakos Ágnes

A tavalyi év utolsó napjaiban 1139 munkakeresőt tartottak nyilván Szombathelyen és összesen 4150 regisztrált álláskereső volt Vas megyében. Előbbi csökkenést, utóbbi növekedést mutat havi összevetésben: Szombathelyen 1 190 főről csökkent, megyei szinten pedig 4 116 főről nőtt az álláskeresők száma tavaly december végére.

Szombathelyt nézve az egész év legjobb számai lettek a december végi adatok. Az egész éves adatsort nézve látszik, hogy a relatív munkanélküliségi mutató egyik hónapban sem érte el a három százalékot megyei és megyeszékhelyi szinten sem.

A legrosszabb hónap a március volt: akkor Szombathelyen 1 300 felett volt a munkanélküliek száma, egészen pontosan 1 301 regisztrált álláskeresőt tartottak nyilván. Vas megyében a márciusi végi összegzés alkalmával ötezer felett volt a munkakeresők száma, 5 241 fő, ezen kívül egyik hónapban sem volt ilyen magas ez a szám. A 175 405 munkaképes korú Vas megyei lakoshoz mérve 2,99 százalékos volt tavasszal a relatív vasi munkanélküliség – azóta 2,3-2,4 százalék körüli a mutató.

Kicsit más képet fest a tartósan, tehát legalább 365 napja regisztrált álláskeresők számának alakulása. Megyei és szombathelyi szinten is a munkakeresők negyedét teszik ki a tartósan állást keresők: Vas megye évzáró adata 1 061 tartós munkanélküli volt, Szombathelyé 319.

Az év végére éppen tucatnyi olyan vasi falu volt, ahol egyetlen regisztrált álláskeresőt sem tartanak nyilván: Csánig, Vasegerszeg, Zsédeny, Pósfa, Szalafő, Chernelházadamonya, Pinkamindszent, Nemesládony, Lócs, Szatta, Kerkáskápolna és Nemesmedves. Közben mindössze kettő Vas megyei falu van, ahol 10 százalék feletti a relatív munkanélküliség. Az egyik Szaknyér, ahol a 33 munkaképes korú lakosból öt munkakereső, egy fő tartósan az. A másik Keléd, ahol 49 helyi aktív korú lakos van, (és bár még a szomszéd megyéből is átjárnak oda dolgozni) ott is öten regisztrált álláskeresők. A harmadik legmagasabb relatív munkanélküliségi rátája a megyében Iklanberénynek van: 33 aktív korú lakosból hárman munkakeresők, ez 9,09 százalékos relatív rátát jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!