KÖRKÉP

2018.01.16. 20:11

Személyre szabott segítséget ad a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal egyedülálló szolgáltatásaként jövő héten debütál egy újabb ügyfélcentrikus program, a mentorálás. Több mint háromezer vállalkozásnak küldi meg az első, legfontosabb adózási tudnivalókról szóló tájékoztatását az adóhivatal.

VN

Az elkészített adóbevallási tervezet az ügyfélkapun keresztül gyorsan, kényelmesen megtekinthető. Illusztráció: pxhere.com

Az állam, a hatóság és az adófizetők is akkor járnak a legjobban, ha a NAV több erőforrást fordíthat a segítségnyújtásra, mint a szankcionálásra – hangsúlyozta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára. A tapasztalatok szerint gyakorta jelent gondot, hogy a kezdő gazdasági szereplők nem tudják, pontosan mit vár el tőlük a jogrend, ebben segít az adóhivatal új szolgáltatása, a mentorálás. Az államtitkár elmondta, hogy havonta átlagosan mintegy tízezer vállalkozás kezdi meg a tevékenységét. A NAV mindegyikükkel felveszi a kapcsolatot a megalakulásuktól számított 30 napon belül, és az érintetteknek akár személyre szabott segítséget is nyújt. A jövő héten küldi meg a hivatal több mint háromezer, 2018 első hetében alakult, kezdő vállalkozásnak a tájékoztatást, amely a kezdeti adókötelezettségről szóló információkat tartalmazza. A féléves mentorprogramban való részvétel ingyenes és igen egyszerű, csak regisztrálni kell. A NAV új szolgáltatását az összes gazdálkodó igénybe veheti. A regisztrációt követően mentoráltak lehetnek a kezdő egyéni vállalkozók, a cégbejegyzésre kötelezett szervezetek, a bíróság által nyilvántartott civil szervezetek, az ügyvédi irodák, valamint az ügyvivő irodák.

Azon túl, hogy az adóhivatal rendszeresen kis csoportos, interaktív fórumokat tart, a NAV kijelölt szakemberei, a mentorok fél éven keresztül folyamatosan segítik a kezdő vállalkozásokat, akik például a folyószámlával kapcsolatos kérdéseikre is választ kaphatnak. A folyamatban lévő ügyekben is támogatást nyújthat a mentor, de még a szakszerű hiánypótlásban is segédkezhet, vagy akár vám-ügyekben is konkrét tájékoztatás adhat – mondta Tállai András. A hivatal ingyenes szolgáltatását érdemes kihasználni, hiszen a mentor a NAV nyilvántartásában szereplő információk alapján például a bevallás kitöltésében vagy javításában is segíthet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!