Hazánk biztonságos ország

2018.02.23. 11:30

Kőszegen javultak a mutatók, több a turista, nőtt a vendégéjszakák száma

A városban tartott sajtótájékoztatót dr. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója és Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője. A rendezvényen egyebek között az ország biztonsága és a turizmus fejlődése közötti összefüggésekre is felhívták a figyelmet.

Cseszkó Tamás

Ágh Péter és dr. Guller Zoltán a Jurisics-várban Fotó: Ohr Tibor

Fontos turisztikai tudnivalók

Élénk médiaérdeklődés mellett számolt be az elmúlt időszak eseményeiről és a jövőbeni tervekről dr. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, aki Ágh Péterrel, a Miniszterelnökség Vas megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztosával, a térség országgyűlési képviselőjével több találkozón is részt vett csütörtökön. Sárváron és Kőszegen is tartottak egyeztetéseket, ahol áttekintették a turizmusfejlesztés jelenlegi helyzetét. – Világosan látszik, hogy mind hazai, mind nemzetközi szinten ismét költenek a polgárok a turizmusra – mondta el köszöntőjében dr. Guller Zoltán, hozzátéve, hogy ma a vendégek két szempontot vesznek figyelembe akkor, amikor meghatározzák az úti céljukat: az élmények sokaságát és a biztonság helyzetét. – Ma Magyarország biztonságos ország és ez olyan versenyelőny, amely hazánkat komoly pályára állíthatja – foglalta össze a vezérigazgató.

Megváltoztak a turisztikai szokások

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy megváltoztak a turisztikai szokások, a Magyar Turisztikai Ügynökség pedig olyan koncepciót készít elő a hazai települések bevonásával, amely 2030-ig határozza meg az egyes területek fejlesztését.

– Ma a turisták minél több élményt, minél rövidebb idő alatt, a legkisebb erőfeszítéssel szeretnének szerezni egy-egy pihenés alkalmával, ezért is fontos feltérképezni a térségben az élménypontokat, amelyek turistamágnesként működnek – hangzott el. A turisztikai ágazat egyébként rendkívül fontos, a hazai GDP 10,5 százalékát adja és jelenleg 400 ezer embernek biztosít munkahelyet. Kőszegen az elmúlt évben rendkívül sokat javultak a mutatók: a vendégek száma 37 százalékkal, a vendégéjszakák száma pedig 15 százalékkal nőtt az elmúlt esztendőben, és kiemelkedően nőtt a külföldi vendégéjszakák száma is.

Ágh Péter és dr. Guller Zoltán a Jurisics-várban Fotó: Ohr Tibor

Nem csak a turisták számára

A vezérigazgató kitért arra is, hogy az egyes turisztikai helyszínek fejlesztése nem csak a turisták számára jelent élményt, az egyes települések lakóit is pozitívan érintik a jelentős intézkedések. Ágh Péter, Kőszeg országgyűlési képviselője hangsúlyozta: az elmúlt időszakban Vas megye megközelíthetősége az M86-os gyorsforgalmi útnak köszönhetően nagymértékben javult, immáron elérhetővé vált a térség. – Magyarország kormányának támogatásával azon dolgozunk, hogy a szomszédos Ausztriával is megfelelő legyen az összeköttetés – mondta a képviselő, rámutatva, hogy ezen közlekedési fejlesztéseknek köszönhetően óriási kitörési ponthoz értünk. Elhangzott, hogy Magyarország tudja garantálni a biztonságot minden ide látogatónak, és különösen fontos szereplője ennek a történetnek Vas megye, hiszen térségünk esik a legközelebb Nyugat-Európához.

– Kőszegen a KRAFT programnak köszönhetően szépül a történelmi belváros, amelynek nyilvánvaló a turisztikai hatása is – hangoztatta Ágh Péter, aki arról is beszélt, hogy van potenciál a térségben, ezért a turizmus fejlesztésével nem csak Vas megye, hanem az egész nemzetgazdaság tud majd profitálni. A sajtótájékoztatót követően Huber László, Kőszeg polgármestere, Básthy Béla, a település alpolgármestere és Pócza Zoltán, a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója egyeztettek a fejlesztésekről dr. Guller Zoltánnal a következő időszak turisztikai terveivel kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!