MEGYEI KÖRKÉP

2018.02.13. 14:00

Már elindult a foglalási roham megyénkben is- Telt házas a húsvét

Már most telt házas jó pár szálloda az egy hónap múlva esedékes márciusi hosszú hétvégén és a húsvéti időszakban is. Jó évet zártak a szállodák tavaly. A külföldi vendégek négy éve is több mint 10 ezer forintot költöttek naponta

Budai Dávid

Fotó: Pixabay

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) múlt héten, pénteken közzétett adatai szerint 2017. decemberében a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 6, a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák 8,8 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakát. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele ugyanakkor 14 százalékkal emelkedett. Ha nem csupán a tavalyi év utolsó hónapját, hanem a teljes évet nézzük, még jobbak a mutatók. Tavaly a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 6,7 százalékkal nőtt, a szálláshelyek összes bruttó árbevétele pedig 16 százalékkal emelkedett 2016-hoz képest. Ezzel együtt azt is írják a KSH jelentésében, hogy a külföldi vendégéjszakák száma a Nyugat-dunántúli régióban nem nőtt. Vas megyében igen, ám a bővülés elmaradt az országos átlagtól, nálunk mindössze 2 százalékos volt a növekedés.

Fotó: Pixabay

Vasi szállásadók tapasztalata

Kíváncsiak voltunk, hogy mi a tapasztalata a vasi szállásadóknak. Kiderült, nem csak a foglalási szokások változtak, de az igények is, és az általunk megkérdezett szállodákban szinte mindenhol telt ház van már a legközelebbi hosszú hétvégén, sőt húsvétkor is.

A Danubius Health Spa Resort Bük esetében bejött a papírforma, nőtt a vendégéjszakák száma 2016-hoz képest és az utóbbi években a cseh vendégek száma nő folyamatosan – tudtuk meg Gerencsér Katalin marketing menedzsertől. Míg nyáron leginkább családok, a többi időszakban inkább párok keresik föl a szállodát, amelynek foglaltsága tavaly 81,25 százalék volt és idén is hasonló számokat várnak.

Ez könnyen teljesíthetőnek tűnik, ha tudjuk, hogy nemcsak a több mint egy hónap múlva esedékes március 15-i hosszú hétvége, de már a húsvéti időszak is telt házas a szállodában. Ugyan egyre népszerűbbek a szállásközvetítő oldalak, a büki Danubiusba legnagyobb arányban közvetlen megkeresés alapján érkeznek a foglalások és a vendégek jellemzően három-négy napot töltenek a szállodában.

A kőszegi Írottkő Hotelben nem lett több tavaly a vendégéjszakák száma. Ott elsősorban üzletemberek szállnak meg, részben párok, legkevésbé családok. A külföldiek aránya nyolcvan százalék, akik leginkább angolok és németek. A kihasználtság jelenleg 68-70 százalékos, a hétköznapok viszont az üzleti turizmus miatt gyakran telt házasak. Ott inkább a hétvégéken alacsonyabb a forgalom, igaz a húsvét ott is már majdnem telt házas, és a márciusi négynapos hétvégére is érkeznek már a foglalások. Utóbbi esetében magyaroktól, előbbi esetében vegyesen. A hotelbe egyre gyakrabban érkezik a megkeresés szállásközvetítő oldalakon keresztül.

A szálloda üzleti turizmus jellegéből fakadóan a néhány napos tartózkodások a jellemzőek, egyhetes, vagy hosszabb foglalások ritkák. Míg néhány évvel ezelőtt viszonylag magas volt a last minute foglalások aránya, mostanában inkább idejében, előre foglalnak a vendégek – hogy biztosan legyen szoba.

Fontos az egészség?

Egyre inkább előtérbe kerül az egészségesebb ételek iránti igény, továbbá egyre nő az ételallergiások száma, egy csoportnál, vagy nagyobb rendezvénynél biztosan van laktóz- tejfehérje- vagy gluténérzékeny vendég. Ez 10-15 éve egyáltalán nem volt jellemző.

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő épületében található VitalMED Hotel évek óta kiemelkedően magas kapacitás-kihasználtsággal működik, 2017-ben az előző évhez hasonló volt a vendégéjszakák száma a szállodában, ahová a vendégek háromnegyede belföldről érkezik. A külföldi vendégek fele osztrák, de érkeznek a szállodába Csehországból, Szlovákiából és Németországból is. A hotel különösen kedvelt párok, illetve gyermekkel érkező családok körében. A szálloda jelenleg is 85 százalékos kihasználtsággal működik – fogalmazott Koós Melinda, a szálloda igazgatója. A március 15-i hosszú hétvége és a húsvét náluk is már csaknem telt házas. Megtudtuk, a szállodában nagyon magas a visszatérő vendégek aránya, akik közvetlenül foglalnak a szálloda weboldalán vagy telefonon. A szállásközvetítőkön keresztül érkező vendégek száma az ágazathoz képest különösen alacsony. Az elmúlt években változtak a foglalási szokások, rövidebb lett az átlagos tartózkodási idő, és jellemző, hogy lerövidült a foglalás és a szállodai tartózkodás közötti idő, ma már nem hónapokkal előre foglalnak a vendégek, akik elsősorban rekreációs céllal érkeznek Sárvárra.

A KSH most közzétett adataiból az is kitűnik, hogy a külföldiek átlagosan még mindig több pénzt hagynak a szálláshelyeken. Ők már négy éve is több mint 10 ezer forintot költöttek naponta, míg a magyar vendégek még most sem érik el a 10 ezret napi átlagban. Mi magyarok most költünk nagyjából annyit, mint egy átlagos külföldi négy évvel ezelőtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!