későn induló tavaszi munka

2018.04.11. 07:00

Kicsit el vannak maradva a munkával a vasi kertesek

Gyakorlatilag ez a második hét, hogy igazi tavasz van.

Budai Dávid

Molnár Lajosnak, a Parkerdei Kertbarát Egyesület elnökének a kertjében is csak a virágok nyílnak maguktól, a többi munkát el kell végezni Fotó: Unger Tamás/ Vas Népe

Télen- nyáron a kertbe megy

Az elhúzódó tél a négy fal közé szorította a kiskerttulajdonosok nagy részét, így a kertekben is csak alig több mint egy hete indult meg az élet. Kilátogattunk a parkerdőbe, hogy megnézzük, mennyire viselte meg az elmúlt időszak szokatlan időjárása – a későn érkező nagy hideg és a rengeteg csapadék – a kerteket. Mint kiderült, nem nagyon, de azért fagyási sérülések itt-ott látszódnak a fákon. Doma Ernő azok közé tartozik, aki hetente kétszer mindig kilátogat a kertjébe, ha esik, ha fúj, télen-nyáron, mindig. Egyrészt mert munka mindig van, másrészt jót tesz az a kertnek is, meg a léleknek is, ha az ember rendszeresen ránéz az apró birtokra .

Kicsit el vannak maradva a munkával a kertesek Fotó: Unger Tamás/ Vas Népe

Nemrég kerültek be a magok

Igaz, Doma Ernőé nem olyan kicsi, hiszen három egymás melletti kertet nyitott egybe, így vagy 1800 négyzetméteren kell rendet tartani. Csak gyümölcsfából van negyven: őszibarack, meggy, cseresznye, körte, dió, szilva. Már virágozniuk kellene, de most még csak a rügyek látszanak. Nagy részüket már a télen, januárban megmetszette, és földben vannak a zöldségek is: a borsó, a sárgarépa, a hagyma. – A száz négyzetméteres veteményesbe múlt héten, szombaton kerültek bele a magok, segített a család is, így egy nap alatt végeztünk – meséli. A kártevőkre egyelőre nincsen panasz, a kemény fagyok, úgy látszik, megtették a hatásukat, de hogy biztosra menjen, Ernő beüzemelte a vakondriasztókat, és a madarakat is űzik az összekoccanó konzervdobozok.

A víz alakította

- A sok eső már nagyobb probléma volt, de az is csak az alsóbb részeken, ott két hete még állt a víz, mivel azonban az áprilisi szél gyorsan felszárította a talajt, most egy könnyű zápor nem ártana, mert olyan tömött a talaj, hogy nehezen lehet csak megmunkálni – ezt már Molnár Lajos, a Parkerdei Kertbarát Egyesület elnöke mondja. Az ő kertjében virágoznak a nárciszok, és most bontogatja szirmait a magnóliafa is, pedig máskor már március végén virágzik.

Molnár Lajosnak, a Parkerdei Kertbarát Egyesület elnökének a kertjében is csak a virágok nyílnak maguktól, a többi munkát el kell végezni Fotó: Unger Tamás/ Vas Népe

Az ő tapasztalata is az, hogy túl nagy kárt nem okozott a márciusi hideg, nála leginkább a rózsabokrok szenvedték meg a telet, elfagytak a bimbók, ezeken kevesebb lesz majd a virág. Nagyjából kéthetes lemaradásban vannak a növények, virágozniuk kellene már a fáknak, nyílni a tulipánnak, de pár nap meleg kell csak, és a természet behozza a lemaradást.

Nehezebb lesz a gazdáknak behozni az elvesztegetett időt. A könnyező szőlővessző is a kései metszés jele, annak, hogy már megindult a vegetáció. Mint kiderült, a kertbarátok elnöke még el sem vetett, de hétvégén meglesz az is – hangsúlyozza. A legnagyobb baj azonban nem a természettel van, hanem az emberekkel. Míg évekig egyetlen betörés sem volt a parkerdei kiskerteknél, karácsony előtt volt kilenc, húsvét előtt pedig hat. Volt, akinek csaknem félmilliós kárt okoztak a tolvajok. Hiába járőröznek folyamatosan, hiába figyelnek a szomszédok, működnek a kamerák, minden porta mellett nem állhat őr, a 22 utcában 540 kert van.

A kiskertekben kedden délután még nem volt túl nagy a mozgás, de ahogyan a természet is gyorsan erőre kap, a gazdák is megérkeznek lassan a jó idővel, és rendbe teszik a földeket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!