KÖRKÉP

2018.05.25. 16:00

Diákmunka: írásban rögzített feltételek kellenek

Alapbér, munkakör, munkavégzés helye, napi munkaidő, munkaviszony időtartama - a tanulók foglalkoztatásánál is kötelező elemei a munkaszerződésnek.

VN

A Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján közöltek szerint a 18. életévét be nem töltött személy munkaszerződésének tartalmaznia kell a törvényes képviselő hozzájárulását is, ellenkező esetben a dokumentum érvénytelen. A munkaadónak a tanuló munkaviszonyát be kell jelentenie az adóhatósághoz, máskülönben a foglalkoztatás feketének minősül. A diákok az Ügyfélkapun keresztül tudják ellenőrizni, hogy munkáltatójuk bejelentette-e őket. A diákok egyszerűsített foglalkoztatás vagy alkalmi munka formájában is dolgozhatnak. Mezőgazdasági és turisztikai idénymunkánál ugyanazzal a munkáltatóval legfeljebb évi 120 munkanapra, alkalmi munkánál legfeljebb öt egymást követő napra, egy hónapon belül legfeljebb 15 napra, évente pedig legfeljebb 90 napra terjedhet ki a munkaviszony. Az iskolaszövetkezeti foglalkoztatásnál rögzíteni kell a diák feladatait és az egyes feladatokhoz kapcsolódó díjat, ami nem lehet alacsonyabb, mint a mindenkori kötelező minimálbér vagy garantált bérminimum. A fiatalkorú munkavállaló napi munkaideje legfeljebb 8 óra lehet, nem végezhet éjszakai munkát, azaz 22 óra és reggel 6 óra között nem foglalkoztatható. A fiatal munkavállaló részére legfeljebb egyheti munkaidőkeret rendelhető el. Két munkanap között legalább 12 óra pihenőidőt, minden héten két pihenőnapot kell részükre biztosítani. A nyári munkát végző fiatalnak is jár az éves rendes szabadság, a naptári évnél rövidebb foglalkoztatásnál az éves szabadság időarányos részét vehetik igénybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!