felmondott atomegyezmény

2018.05.14. 13:00

Ismét 400 forint felett az üzemanyagárak Szombathelyen!

Drágul a benzin és a gázolaj is, előbbi bruttó hét, utóbbi bruttó nyolc forinttal kerül többe szerdától, természetesen literenként. A legdrágább szombathelyi kutaknál ezzel 400 forint fölé emelkedik az üzemanyagok ára.

Bakos Ágnes

Illusztráció: MTI

Egy liter benzin 388 forint lesz a bruttó hétforintos áremelés után országos átlagban. Óriásiak a különbségek egyes kutak árai között, például Szombathelyen 22 forint. A szerdai áremelést számolva 380 forint lesz a legolcsóbb és 402 forint a legdrágább a 95-ösből Szombathelyen.

Grafika: MTI

A dízel országos átlagára 397 forint lesz a bruttó nyolcforintos áremeléssel. Szombathelyen a gázolajnál is húsz forint feletti a különbség a legalacsonyabb és a legmagasabb ár között, a szerdai áremelést is számolva 383 forint lesz egy liter a legolcsóbb, és 405 forint a legdrágább dízelből a vasi megyeszékhelyen.

A benzin ára 2012 áprilisában érte el csúcsát, akkor egy litert átlagosan 451 forintért tankolhattak az autósok. Egy liter gázolaj 2012 januárjában volt a legdrágább Magyarországon, átlagosan 449 forint. 390 forint feletti literenkénti áron legutóbb 2015 elején tankolhattunk.

A mostani áremelés hátterében az iráni atomegyezmény amerikai felmondása áll: a hírre az olaj ára jelentős emelkedésnek indult, a korábbi 75 dolláros szintről 77 dollárig kúszott fel a hordónkénti olajár. Közben gyengült a forint az amerikai dollárral szemben a bankközi devizapiacon, ez a magyarországi üzemanyagárak másik mozgatója. Ez utóbbinál nehezen prognosztizálható, milyen változás lesz, de az olaj árát nézve a hosszú távú előrejelzések szerint tovább emelkedésre kell számítani – vagyis újabb drágításra a magyarországi kutaknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!