Különleges év lett az idei

2018.08.25. 16:00

Jó évjárata van idén a gyümölcsöknek, korábban indult a betakarítás

Nem lehet panasz a minőségre a gyümölcsösökben idén, de a gazdáknak fel kell készülniük a megváltozott klimatikus viszonyokra.

Budai Dávid

Burgerlandban messze a legjelentősebb a kerti kultúra

Fotó: Shutterstock

– Az idei nagyon különleges év, a későn indult virágzás ellenére jó egy-két héttel korábban kezdődött a betakarítás a burgenlandi gyümölcsösökben és szőlőkben is

– tudtuk meg Vértes Tibortól, a Burgenlandi Mezőgazdasági Kamara gyümölcstermesztési szaktanácsadójától.

Nem mindegy, milyen a termés

Ausztriában a gyümölcstermesztésben a harmadik, míg szőlőtermesztésben a második helyen áll a tartomány, így egyáltalán nem mindegy, hogy évről évre milyen lesz a termés. 2016-ban nagy fagykár érte Burgenlandot, akkor komplett ültetvények mentek teljesen tönkre. 2017-ben ismét volt egy kisebb fagyos időszak, és tavaly az aszály is nagy károkat okozott. Idén pedig kései, igen erős, egy hétig tartó: –17, –21 fokos faggyal kellett megküzdeniük a Dél-Burgenlandban élő gazdáknak, ami szintén jelentős terméskiesést okozott. A csapadékkal júliusig nem volt gond, de az aszály most már érezteti a hatását. Nem is a csapadék mennyiségével van baj, hanem annak eloszlásával. Amikor esik, nagyon sok esik, utána pedig sokszor hetekig semmi. A jövőben sem várható ezen a téren javulás, ezért a gazdáknak fel kell készülniük a klímaváltozásra. Alapvető, hogy biztosítást kell kötniük fagy- és jégkárra, de meg kell oldaniuk az öntözést, jéghálókat kell telepíteniük, fóliákat, üvegházakat kell építeniük – fogalmazott a szakember.

Burgerlandban messze a legjelentősebb a kerti kultúra
Fotó: Shutterstock

Burgenlandban messze a legjelentősebb kerti kultúra a szőlő, azt követi a gyümölcstermesztés, ahol pedig az alma a legfontosabb növény. Utóbbi szüretelése igazán csak most kezdődik el, igaz, a nyári fajták már a ládákban vannak. A szőlőnél még korai volna jósolni, de a többi, már leszüretelt gyümölcs esetében meg lehetnek elégedve a minőséggel a gazdák. Annak ellenére is kiválóak a beltartalmi értékek, hogy a gyümölcsöknek két héttel kevesebb idejük volt az érésre. A tavaszi fagyok szerencsére nem tettek nagyobb kárt a gyümölcsösökben, kivétel a kajszibarack, ahol a szokásos mennyiségnek alig a harmadát szedhették csak le a gazdák. Megtudtuk, a szőlő esetében azzal lehet gond, hogy az időjárás miatt, a máskor egymás után szüretelhető fajták most egyszerre érnek be, így a pincék néhány héten belül biztosan csúcsra lesznek járatva. Tetézi a bajt, hogy a munkaerőhiány a burgenlandi mezőgazdaságban sem ismeretlen fogalom, ezért a gazdák, amit csak tudnak, gépesítenek, de az élőmunkaerő-igény így is nagyon nagy. Magyarországról is sokan járnak át dolgozni, ám sok vendégmunkás az egy-két euróval magasabb bérek miatt Németországot választja, ott a gazdák az alacsonyabb járulékok miatt többet tudnak fi zetni. A legnagyobb probléma az új munkaerő toborzásával van, aki rendszeresen jár ki dolgozni, az általában ugyanoda megy – számolt be Vértes Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!