Cukorrépa sok „macerával”

2018.11.01. 07:00

Hamarosan megkezdődik a betakarítás, jól haladnak az őszi munkák

Jól haladnak az őszi munkák a földeken; van, ahol már a cukorrépa betakarítását is elkezdték. Országosan a 15 ezer hektárt meghaladó vetésterület 21 százalékáról 203 ezer tonnát takarítottak be. Pedig kevesen foglalkoznak ezzel az országban. Vas megyében sem szeretik ezt a növényt a termelők, mert nagy szakértelmet igényel.

Lakosi Gabriella

Fotó: pixabay.com

Marlovits Norbert vasi mezőgazdász már évek óta termel cukorrépát is. Idén a növényt a márciusi fagyok miatt csak nagyon későn lehetett elvetni, a szakember csak jövő héten tudja így megkezdeni a betakarítást. Elmondta, sosem sieti el, hiszen minél tovább van a földben a gyökér, annál jobban cukrosodik, folyamatosan nő a minősége. Akár az első fagyokig is kint lehet hagyni a cukorrépát, segít neki az őszi napsütés.

Ugyanis nem tömegre adják el a gazdák a cukorrépát a feldolgozóknak. Itt a cukorfok a lényeg. Ez pedig idén a mostoha körülmények ellenére is jónak ígérkezik. A szép őszi időben nagyon sokat cukrosodott a növény, Marlovits Norbert reméli, hogy a következő napok időjárása is segít még ebben.

A szélsőséges nyár sem okozott nagy kárt a termésben. A cukorrépa elég mostoha körülmények között is megél. Mivel a gyökerét dolgozzák fel, a növény értékes része „szigetelve” van. Így aztán, az oltalmazó földrétegnek köszönhetően, jobban viseli a forróságot és a hidegebb időjárást is.

A nyáron nagyon kevés csapadék hullott, a kukorica például a legtöbb helyen teljesen „felsült” megyénkben. Komoly károkat okozott az aszály, az ennyire extrém szárazság miatt még a cukorrépa is lehullatta leveleit – mondta Marlovits Norbert. Aggódni viszont ilyenkor sem kell, ennek a növénynek érdekes és egyedülálló tulajdonsága, hogy ha megint megfelelők a körülmények, újra kinőnek a levelei, él tovább. Igaz, ez csökkentheti a termés mennyiségét és a minőségét is.

Ennek ellenére, ha a jövő héten is kitart az enyhe idő, igen jó termésre számítanak a gazdák. 2017-ben például 50 tonna alatt volt a termésátlag hektáronként, most viszont vannak olyan területek, ahol a 60 tonnás mennyiségben is reménykedhetnek a gazdák. A cukorfok is jónak ígérkezik, így a minőségre sem lehet majd panasz. Erre pedig szükség is van, hiszen mivel csökkent a cukor világpiaci ára, így a cukorgyárak is csak kevesebbet adnak a termésért. Míg tavaly még 500 eurót fizettek tonnájáért, most már csak 360 euróba kerül ugyanekkora mennyiség.

A cukorrépa nagy szakértelmet kíván, nem foglalkoznak sokan a termesztésével: sem az országban, sem a megyében Fotó: Shutterstock/Infografika: Tóth Szabolcs

Az árcsökkenésnek oka van, hiszen a globális gazdasági folyamatok miatt a cukorgyáraknak is csökkenteniük kellett az eladási áraikat, kevesebb szerződést is tudnak kötni. A gazdáknak ez komoly pénzkiesést jelent, a legtöbben ezért állami segítséget vesznek igénybe. Október közepétől lehet felvenni például azt a támogatást, amit az éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra adnak. Ezt az anyajuhtartók, az anyatehéntartók, a rizs-, a cukorrépa-, a zöldségnövény-ermesztők vehetik igénybe. Ezekkel a pályázatokkal már megéri folytatni a növénytermesztést. Fontos is, hogy erre ösztönözzék a gazdákat, hiszen kevesen vágnak bele. A fő ok, hogy macerás ezzel foglalkozni – fogalmazott Marlovits Norbert. Aki pedig nekilát, nagy tapasztalatra van szüksége. Hiába bírja az időjárás viszontagságait, sok betegség tizedelheti a termést, ha valaki nem megfelelően választja ki például a permetszert. Ráadásul a cukorrépa az egyik leglassabban érő növény a hazai mezőgazdaságban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!