Vállalkozások

2018.11.25. 07:00

Kötelező lesz a cégkapu

Kizárólag cégkapun keresztül intézhetik elektronikusan adóügyeiket jövőre a vállalkozások.

VN

Az adóügyeket cégkapun keresztül lehet intézni

Fotó: Shutterstock

A gazdálkodó szervezetek idén adóügyekben már elektronikus kapcsolattartásra és ügyintézésre kötelezettek. Az év végéig képviselőik még használhatják a Központi Ügyfél-regisztrációs Nyilvántartáshoz (KÜNY) tartozó – köznyelven ügyfélkapus – tárhelyet is, jövőre azonban az adóügyek elektronikus intézésére kizárólag cégkaput használhatnak, ami alkalmazható többek között a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal való elektronikus kapcsolattartásra, a bevallások beküldésére, hivatalos dokumentumok letöltésére. A cégkapu felépítése megegyezik a már megszokott ügyfélkapu felépítésével.

Az adóügyeket cégkapun keresztül lehet intézni
Fotó: Shutterstock

A dokumentum feltöltése, letöltése és tartós tárba helyezése azonos logikával működik. A cégkapus kommunikáció teljes egészében kiváltja a hagyományos papír­alapú levelezést. A gazdálkodó szervezeteknek a cégkapu használatához csupán regisztrálniuk kell, amit a szervezet képviseletére jogosult természetes személy kezdeményezhet. A regisztrációval kapcsolatos tájékoztató a cegkapu.gov.hu oldalon érhető el.

Az egyéni vállalkozók esetében az adóügyek intézésében nem lesz változás, számukra továbbra is a KÜNY-höz kapcsolódó tárhely szolgál az elektronikus kommunikációra. Mindehhez csak ügyfélkapus regisztráció­ra vagy e-személyi igazolványra van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!