Familienbonus Plus

2018.12.18. 20:00

Változó adókedvezmények Ausztriában

Változnak január 1-től a gyermekekkel kapcsolatos adókedvezmények a munkavállalói adóbevallásban: a korábbi Kinderfreibetragot és a Kinderbetreuungskostent a Familienbonus Plus adókedvezmény kiváltja – tájékoztatott a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nyugat-dunántúli Regionális Képviselete.

Nemes Judit

A jövő évtől bevezetendő Familienbonus Plus a fizetendő jövedelemadót csökkenti, amelynek mértéke attól függ, hogy a gyermek hol él és hogy mennyi jövedelemadót vonnak a szülő munkabéréből. Az egyelőre tájékoztató jellegű adatok alapján a kedvezmény legfeljebb 1500 euró lehet évente gyermekenként. Csökkentett összegű kedvezményt akkor lehet igényelni, ha gyermek elmúlt 18 éves és továbbra is folyósítják utána a családi pótlékot: ekkor évente maximum 500 eurót lehet igényelni gyermekenként.

Fotó: Horváth Balázs

Az alacsony jövedelemmel rendelkező egyedül keresők vagy gyermeküket egyedül nevelők egy úgynevezett Kindermehrbetragra is jogosultak, ez legfeljebb 250 euró, egy évre és egy gyermekre vonatkozik. Előfordulhat, hogy egy Ausztriában bejelentett munkát végző szülő gyermeke hazánkban él, ekkor a kedvezmény maximális mértéke a magyar árszínvonalhoz igazodik. Horváth Csaba hangsúlyozta, hogy a Familienbonus Plus azon gyermekek után jár, akik után családi pótlékot folyósítanak és akkor igényelhető, ha a munkavállalónak jövedelemadót számfejtettek.

Év végén az adóbevalláson keresztül, év közben a munkáltatónak leadott E30-as nyomtatványon igényelhetik a kedvezményt. Az év végén leadott dokumentum esetében utólag egy összegben jutnak hozzá a szülők az összeghez, azaz a kifizetés legelőbb 2020-ban történik. Előfordulhat, hogy a kedvezményt két külföldön dolgozó szülő közül az egyik veszi igénybe, de a szülők meg is oszthatják.

Ezek is érdekelhetik