Ezt követni kell

2019.02.21. 10:00

Újra kell gondolni az oktatást – A mesterséges intelligencia új világot teremt

Át kell alakítani a képzési rendszert, mert az alkalmatlan az új kihívások kezelésére. Szombathelyen is elindul a Berzsenyi 2.0. projekt.

Budai Dávid

A modern társadalmat szétzilálja a mesterséges intelligencia: mindent, ami keretbe foglalható –szabályok szerint –, gépek végeznek. A tudást pedig másképp kell megszerezni

Fotó: Shutterstock

Újra kell definiálni az egyetemek szerepét – hangsúlyozta dr. Németh István, az ELTE szombathelyi ügyekért felelős koordinációs rektorhelyettese a múlt héten megtartott innovációs fórumsorozaton tartott előadásában. Három évvel ezelőtt a mesterséges intelligencia egy nap alatt lett a legjobb sakk- és go- – kínai táblajáték – játékos, ami nagyon furcsa világot vetít előre. Minden olyan tevékenységet, ami előre kiszámított keretrendszerek között folyik, gépek fogják végezni. A modern társadalmat szétzilálja az mesterséges intelligencia. Az egyetemek szerepe két pólus köré fonódik. Az egyik pólus a ku­tatás-fejlesztés lesz, amely már három éve is csaknem 100 milliárd eurónyi hozzáadott értéket adott az európai gazdasághoz, miközben 1,3 millió munkahelyet teremtett. Aki ma az innovációba befektet egy eurót, öt eurót kap vissza.

A modern társadalmat szétzilálja a mesterséges intelligencia: mindent, ami keretbe foglalható –szabályok szerint –, gépek végeznek. A tudást pedig másképp kell megszerezni
Fotó: Shutterstock

Dr. Németh István ismertetett egy olyan tanulmányt, amelyben a mesterséges intelligencia szerepét vizsgálták az amerikai gazdaságban. Ezek szerint 2016–2030 között több százmilliónyi munkahely szűnik meg és jön létre. Rengeteg ember átképzése válik szükségessé, amire a mostani egyetemi hálózat alkalmatlan. 2018 nyarán jött ki a Microsoft által készített tanulmány, amely megmondja, hogyan kellene tanítani.

– Ezek szerint mindent hibásan csinálunk, újra kell gondolnunk, hogyan kell oktatni a fiatalokat. Nem a tudásra kell koncentrálni, hanem a tudás elsajátításának módszerére. A magyar egyetemek részéről egyelőre nincs válasz, a bajban lévő amerikai egyetemek viszont, mint amilyen a Columbia vagy az MIT, „lerombolták az intézmény falait”, és 2016-tól elkezdtek egy online kurzus programot, amelynek lényege, hogy a vállalatoknak nem kell kiengedniük az értékes munkaerőt az egyetemekhez, a kívánt tudást online képzéseken szerezhetik meg, amiért kreditpontokat kapnak. A munkaadók úgy választhatják ki a kívánt munkatársat, hogy átnézik a képzési portfóliójukat, amely megmutatja, hogy az adott szakember mihez ért. Ezt szeretnénk megvalósítani Szombathelyen mi is – hangsúlyozta dr. Németh István. A projekt neve: Berzsenyi 2.0. Célja, hogy újradefiniálják azt, hogy az egyetemek miként integrálódnak a gazdaságba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!