Kell a digitális átalakulás

2019.03.30. 07:00

Kulcstechnológiák ahhoz, hogy egy cég versenyképes maradjon

Felmérés készült arról, hogy a cégvezetők mit tartanak a digitális átalakulás, a kulcstechnológiák és a szervezeti változások legfontosabb mozgatórugóinak, és arról, hogy milyen üzleti tervekkel készítik elő a vállalatok digitalizációját. A válaszadók háromnegyede azt mondta: a digitális stratégia kiemelt helyen szerepel a tervei között.

Vas Népe

A legtöbb cég még mindig az első lépéseknél tart Fotó: Shutterstock

Az egyik brit gazdasági-üzleti elemzőcég, a The Economist Intelligence Unit készített felmérést világszerte több mint 600 nagyvállalati vezető közreműködésével. Néhány a kutatásuk legfontosabb megállapításai közül: a válaszadók több mint 80 százaléka úgy gondolja, hogy a következő 12 hónapban növelni fogja befektetéseit a digitális technológiákba. Több mint kétharmaduk szerint a digitalizáció hasznot termel: az elmúlt három évben nőtt a vállalatuk haszna a digitális stratégiák alkalmazása révén. Sokan úgy vélekednek: kiemelten fontos a szervezeti struktúra átalakítása, ehhez pedig meg kell ismerni a legújabb toborzási stratégiákat, s képezni kell a tehetségeket. A digitális átalakulás versenyképességi tényező is: a vállalatvezetők 70 százaléka állította, hogy a digitalizáció nagyobb agilitáshoz vezet. Még ennél is többen gondolják, hogy egy modern IT-infrastruktúra magasabbra pozicionálja a cégüket. A legtöbb cég azonban még mindig az első lépéseknél tart: kevesebb mint a válaszadók harmada mondta cégéről, hogy „digitálisan rendben van”.

A legtöbb cég még mindig az első lépéseknél tart Fotó: Shutterstock

Egyes vállalatoknál az IT és a digitális stratégia különbsége csupán terminológiai kérdés, és egymás szinonimáiként használják a két fogalmat. Szinte minden megkérdezett arról számolt be, hogy a digitalizáció kiemelt feladatot jelent a vállalata számára 2019-ben, de több akadálya is van a digitális stratégia bevezetésének. Legfőbb problémaként a biztonsági szempontokat és a hiányzó erőforrásokat jelölték meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!