HIRDETÉS

2019.06.12. 15:29

Ha új mosógépet szeretne vásárolni, ezeket nem árt tudnia

A korábbi évtizedekben ritkábban kellett új mosógépet vásárolnunk, mára azonban jelentősen megváltozott a gyártók üzletpolitikája; régen a generációkat kiszolgáló minőség előállítása volt az elsődleges cél, mára azonban a gyors innováció miatt a 8-10 éves készülékek elavultnak nevezhetők.

A körültekintő választás érdekében érdemes alaposan szemügyre venni a mosógépek különböző tulajdonságait. Az elsődleges szempont továbbra is a méret és a típus; igencsak kellemetlen lenne, ha a megvásárolt készülék egyszerűen nem férne el a fürdőszobában, vagy csak nem tudnánk kinyitni az ajtaját… Mérjük fel pontosan, mekkora méretekkel rendelkező gépet tudunk elhelyezni, illetve elöltöltős vagy felültöltős kialakításra van szükségünk.

Az elöltöltős gépek esetében a ruhák bepakolása és kiszedése némileg kényelmetlenebb lehet, azonban számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek. Rendszerint nagyobb a kapacitásuk, energiatakarékosabbak, ráadásul kevesebb mosószert használnak fel. A felültöltős mosógépek viszont praktikusabbak lehetnek, elsősorban a jobb helykihasználásuknak köszönhetően, ráadásul a kifelejtett ruhákat is berakhatjuk mosás közben.

A kiválasztás során érdemes figyelembe venni, mennyi ruhát moshatunk egyszerre. Nincs egyértelmű szabály, nem lehet kijelenteni, hogy a nagyobbak jobbak vagy hasznosabbak. A saját igényeinket vegyük figyelembe; ha túl kicsit választunk, túl gyakran kell mosni, így pedig az energiatakarékosságra tett törekvésünk a visszájára sül el. Ha pedig egyedülállóként túl nagy kapacitással rendelkező gépet választunk, az is előfordulhat, hogy fél-tölteteket mosunk. Ez szintén energiapazarlást okoz. Bár érdemes megjegyezni, hogy a korszerű készülékek között ma már találhatunk úgynevezett súlyautomatikával rendelkező gépeket; ezek képesek felmérni a töltet nagyságát és annak megfelelően adagolni a vizet és mosószert, illetve ebből adódóan az energiafelhasználásuk is optimális.

Ha új mosógépet vásárlunk, fordítsunk figyelmet az energiatakarékosság kérdésére. Minél több plusz szerepel az „A” betű mögött, a szóban forgó készülék annál gazdaságosabb üzemeltetést tesz lehetővé. Érdemes A++ vagy A+++ minősítéssel rendelkező gépet választani, hiszen ezek takarékosabbak és rendszerint korszerűbbek is.

Ha kis lakásban élünk, ahol a teregetés rendszerint nehézséget okoz, jó befektetés lehet egy mosó-szárítógép, vagy legalább egy olyan készülék, amely hatékony centrifugával rendelkezik. Minél nagyobb fordulatszámra képes a mosógépünk, annál hatékonyabb lesz a nedves ruhák centrifugálása; magas fordulatszámot alkalmazva a ruhákat gyakorlatilag félszáraz állapotban szedhetjük ki a gépből. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy az agresszív centrifugálás az érzékeny szöveteket rongálhatja, így használjuk körültekintéssel.

Nem árt tisztában lenni a kiemelt mosógép zajszintjével, mielőtt meghoznánk a végleges döntést. A legcsendesebb gépek zajszintje 50 decibel alatti; ez abban az esetben sem különösebben zavaró, ha a gépet a konyhában szeretnénk elhelyezni, esetleg éjszaka mosnánk. A centrifuga zajszintje természetesen magasabb. A legcsendesebb centrifugával rendelkező gépek alig hangosabbak az emberi beszédnél, míg egyes alsóbb kategóriás készülékek kifejezetten hangosak lehetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!