Rövidített munkaidő

2019.08.29. 14:00

Készültek a változásokra – A szombathelyi cégnél nem jelentkeznek az autóipar problémái

A Schaeff­ler egyik németországi gyá­rában szeptembertől rövidített munkaidőt vezetnek be, mindez azonban a cég szombathelyi gyárát nem érinti.

Budai Dávid

A megyeszékhely legnagyobb munkáltatójaként a cég elsősorban a helyi munkavállalókban bízik, rájuk épít Fotó: Szendi Péter

Rövidített munkaidő bevezetésére készül a Schaeffler német autóipari beszállítócég egy hazai üzemében az ágazat egészére jellemző hullámvölgy miatt – írta az MTI a Handelsblatt című üzleti lap információira hivatkozva. A bajorországi Erlangenben működő üzemben szeptemberben vezetik be a rövidített munkaidőt. Az intézkedés a főként a vállalatcsoport saját termékeinek gyártására szolgáló különleges gépeket előállító 400 főt foglalkoztató részlegét érinti. A társaságnál hangsúlyozták, hogy egyedi esetről van szó, és a rövidített munkaidő csak végső esetben lehet megoldás. A cég vezetése a globális autóipari termelés visszaesésével számol, és júliusban lefelé módosította a bevétel és a nyereség idei alakulására adott előrejelzését. A lap kiemelte, hogy a Schaefflert különösen erősen érinti az autóipar átalakulása, mert finommechanikai specialistaként többnyire a belső égésű motorral működő járművekhez gyárt alkatrészeket. A Schaeffler 50 országban, 170 telephelyen 92 ezer embert foglalkoztat. Kíváncsiak voltunk, hogy a Schaeffler szombathelyi gyárában számítani kell-e változásra.

Átrendeződés

– Jelenleg erőteljes átrendeződés történik az autóiparban. Tudatosan készültünk erre a folyamatra, így a változások nem érnek bennünket váratlanul. Nálunk nem volt leépítés, a munkaerőigényünk – és ebből fakadóan a toborzásunk – az elmúlt időszakban is mindvégig folyamatos volt. Nagy foglalkoztatóként és a széles körű gyártási tevékenységnek köszönhetően megvan az a rugalmasságunk, amivel az egyes termékeknél olykor tapasztalható változó igényeket átmeneti, belső létszámmozgásokkal kezelni tudjuk – mondta Gazdag András, a Schaeffler magyarországi HR-igazgatója. – A gyorsan változó környezet miatt a gyár működésének optimalizálása folyamatos, ez a versenyképesség megtartása szempontjából is elengedhetetlen, ez a törekvésünk azonban a jelenlegi autóipari problémáktól független, és nem a létszám csökkentésére, hanem a hatékonyság növelésére irányul – tette hozzá a szakember. A gyár foglalkoztatotti létszáma az elmúlt időszakban jellemzően azonos szinten mozgott, de a jelenlegi portfólió megtartása mellett több, új termékre szóló projekt is fut, amelyekkel további munkahelyeket teremtenek.

A megyeszékhely legnagyobb munkáltatójaként a cég elsősorban a helyi munkavállalókban bízik, rájuk épít Fotó: Szendi Péter

Túllendül

– Ugyanakkor a piaci trendekkel némiképpen szembemenve kivezettük a határozott munkaszerződések rendszerét, minimalizáltuk a kölcsönzött munkaerő létszámát, és nemet mondtunk a külföldi munkaerőt toborzó szolgáltatók kínálta lehetőségre. Szombathely legnagyobb foglalkoztatójaként elsősorban a helyi munkavállalókban bízunk, a kiszámíthatóság és tervezhetőség jegyében pedig már a nyár elején megkötöttük a jövő évre szóló kollektív bérmeg­állapodásunkat, amely minden velünk dolgozó munkatársunknak stabil és kiemelkedő juttatásokat biztosít – hangsúlyozta Gazdag András. A szombathelyi vállalat árbevétele az elmúlt időszakban folyamatosan stabil, kiszámítható szintet hozott. Egyes termékek iránt nőtt, mások iránt csökkent a kereslet, az új termékek felfutása viszont várhatóan nagyon dinamikus lesz – tudtuk meg a HR-vezetőtől. A szakember hozzátette: – Vannak megoldandó problémák és megválaszolandó kérdések az autóiparban, de úgy gondolom, az ágazat egy átrendeződést követően sikeresen túllendül ezen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!