gazdaság

2020.02.22. 07:00

Bár a piac próbálta időben beárazni, sokat drágult

Annak, aki saját célra vásárolna lakást, már lassan megfizethetetlenek az árak, ezért most engedményekre is hajlandók az eladók – derül ki az ingatlan.com elemzéséből.

Vas Népe

Kivételes évfordulón van túl a magyar lakáspiac: tavaly december végén lejárt a lakásépítési boomot elősegítő ötszázalékos kedvezményes lakásépítési áfára vonatkozó határidő. Ezzel új időszámítás indult, amely drágulással párosult – derül ki az ingatlan.com legfrissebb összeállításából, amely az új lakások februári átlagos árait vetette össze a tavaly decemberi és a februári árszintekkel. – Annak ellenére, hogy a piac már korábban igyekezett beárazni a kedvezményes áfakulcs megszűnését, vagyis ez már 2016 és 2020 között folyamatosan megjelent az új lakások vételárában, az előző hónapban mégis a vártnál nagyobb ütemű volt a drágulás – mondja Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője. Hozzátette, a beruházók pont a határidő lejárta miatt 2019. december végéig akciók segítségével próbálták eladni a még gazdátlan, építés alatt lévő lakásokat. Az alapvetően sikeres értékesítési akciók mellett az új lakások piacán azonban a használtakéhoz hasonló folyamat ment végbe 2019 második felében, azaz kevesebb lett a befektetési célú vásárló. Ennek következtében vannak olyan új lakások, amelyek továbbra is gazdára várnak, mert a saját célra vásárlók számára az új lakások árai már a nehezen megfizethető kategóriába esnek. Ez részben abból látszik, hogy most vannak a kínálatban olyan teljesen kész lakások, amelyeket az építkezés során nem sikerült eladni, most pedig készpénzes vevőknek kedvezményes – vagyis tavalyi – áron hajlandó eladni az építtető – fogalmaz a szakértő.

Az ingatlanértékesítési portál elemzése szerint február első hetében a budapesti új lakások átlagos négyzetméterára 843 ezer forintnál járt. Ez a tavaly decemberi átlaghoz képest 3,4 százalékos drágulásnak felel meg, a tavaly februári szintet pedig 7,2 százalékkal haladja meg. A megyeszékhelyeken tempósabb drágulás látható a kínálati piacon. Az ottani új lakásoknál az átlagos négyzetméterár 539 ezer forintra rúgott, ez éves összevetésben 16 százalékos emelkedést jelent, a tavaly decemberi árszintet pedig 8 százalékkal múlja felül. Szombathelyen ennél kisebb volt a drágulás, itt tavaly február és december között 11,1 százalékkal, míg tavaly december és idén február között az árak alig fél százalékkal mozdultak el.

A szakértő szerint beszédes a jelenség: az új lakások áremelkedése csak az elmúlt két hónapban feleakkora volt, mint az elmúlt egy évben összesen. A kilátásokkal kapcsolatban hozzátette: a kínálat a következő években is egyre szűkebb lesz. A portál adatai szerint jelenleg 3152 olyan újlakás-hirdetés található, amelyek átadása idén esedékes, aki pedig jövőre költözne, az 821 ingatlanhirdetés közül tud válogatni, 2022–2023-as átadással már csak 369 ingatlan hirdetése szerepel a kínálatban. Azokra az épülő ingatlanokra, amelyek 2018. november 1-je előtt megkapták az építési engedélyt, 2023 végéig érvényes a kedvezményes, ötszázalékos lakásáfa, a többi épülő ingatlan esetében már csak a 2019. december 31-ig kiállított számlák adóznak öt százalékkal, a 2020. január 1-je után kiállított számlákon viszont már 27 százalékos áfa szerepel. Kérdés, hogy a lakásépítési kedvet mennyire veti vissza a megnövelt áfa, mindenesetre a tendencia csökkenő, Vasban az első kilenc hónapban 2016-ban: 941, 2017-ben: 851, 2018-ban: 869, tavaly ugyanebben az időszakban már százzal kevesebb: 768 volt a kiadott engedélyek száma.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!