határidő

2020.02.20. 07:00

Kata: közel a bevallás ideje – Akkor is ki kell tölteni a nyomtatványt, ha nem volt bevétel

Fontos határidő közeledik a katásoknak, február 25-én éjfélig nyilatkozniuk kell a tavalyi bevételeikről.

Vas Népe

A Kata egyik feltétele teljesül a hétből, ha otthon dolgozunk Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A vállalkozók körében az egyik legnépszerűbb adózási forma a 2012-ben bevezetett kisadózó vállalkozások tételes adója, azaz a kata. Nem véletlenül, hiszen ha a vállalkozó alatta marad az évi 12 millió forintos jövedelemkorlátnak, havi 50 ezer forinttal az összes foglalkoztatáshoz kapcsolódó közterhet kiválthatja, és a vele járó adminisztráció is minimális. Igaz, a katából számított nyugdíj és gyed összege is ennek megfelelően kevés, ám ettől függetlenül a kata népszerűsége töretlen, így aztán a jövő héten esedékes határidő is több százezer embert érint.

A kisadózóknak a katás bevételeikről a következő év február 25-éig kell nyilatkozni, jövő héten kedd éjfélig tehát a 2019-es bevételeket kell bevallani, amit a 19KATA nyomtatványon lehet megtenni. Maga a kitöltés egyszerű: összesíteni kell a tavalyi bevételeket ezer forintra kerekítve, és be kell írni a végeredményt a megfelelő rubrikába, valamint meg kell nevezni azokat a partnereket, akiktől 2019-ben legalább 1 millió forint bevételhez jutottunk. Ez az adatszolgáltatási kötelezettség kétirányú: március 31-éig nyilatkoznia kell azoknak a vállalkozásoknak is, akik az év során összesen legalább egymillió forint értékben teljesítettek kifizetést a kisadózók részére. Ha mindez megvan, el kell küldeni a nyilatkozatot a NAV-hoz. A bevallás benyújtható papíralapon és elektronikus formában is, de az elektronikus kapcsolattartásra kötelezett adóalany kizárólag elektronikusan küldheti be a nyomtatványt. A gyakorlatban ráadásul minden egyéni vállalkozó és gazdasági társaság elektronikus bevallásra kötelezett, így papíron csak az adószámmal rendelkező magánszemélyek nyújthatják be a kata nyomtatványt. Fontos, hogy a nyomtatványt akkor is be kell nyújtani nullás tartalommal, ha a vállalkozásnak 2019-ben nem keletkezett katás bevétele.

A Kata egyik feltétele teljesül a hétből, ha otthon dolgozunk Illusztráció: Shutterstock

A kedvező adózási formát, miatt amilyen a kata, sokan burkolt foglalkoztatásra használják, amelynek a lényege, hogy minden úgy történik, mintha a munkavállaló alkalmazásban állna, csak éppen ez a befizetett járulékokon nem látszik. Éppen ezért korábban az idei évre fokozott ellenőrzést ígértek. Amennyiben katásként évi egymillió forintnál többet számlázunk egy cégnek, már felmerülhet a gyanú, hogy valójában csak az adóminimalizálás a cél. A Pénzügyminisztérium ugyan tavaly jelezte, hogy szigorítani fogja a kata feltételeit, egyelőre ezekben nem történt változás, így például maradt a tételes adó mértéke, ami főállásúként továbbra is 50, mellékállásúként 25, emelt összegűként pedig 75 ezer forint havonta, valamint a kata hét feltételéből továbbra is elég, ha egy időben kettő teljesül, a tervek szerint jövőre azonban már négynek kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!