Szponzorált tartalom

2020.05.04. 21:26

A felhő alapú IT energiaéhsége egészen visszafogott

Az IT szektor energiaigénye mind gyakoribb vitatéma, méghozzá jó okkal: minél több szervert állítanak üzembe, annál több áramot kell termelni, jellemzően szénhidrogéneket égető, környezetszennyező erőművekben.

Csakhogy azok a szerverek, amik a világgazdaságot tartják mozgásban, úgy tűnik, hogy jóval energiatakarékosabbak, mint ahogy eddig gondolták.

A nagy adatközpontok arányaiban sokkal kevesebbet fogyasztanak

Az adatközpontokról készített globális tanulmány szerint majdnem hatszoros számítási kapacitást sikerült csupán 6%-nyi energiafelhasználási többlettel elérniük a felhőn alapuló adatközpontoknak.

A kutatók attól tartottak, hogy a rengeteg új adatközpont energiaigénye meg fogja növelni a környezetszennyezést az energiaszükségleteinek köszönhetően, de ez szükséglet nem nagyobb annyival, hogy külön erőműveket kelljen hozzá építeni.

Nyilván az igény nem magától keletkezett, hiszen a világunk informatikai szükségleteit valahogy ki kellett elégíteni és a tudósok sokkal rosszabbra számítottak.

A felhő alapú IT lesz a megoldás

A Felhő mögött levő gondolat az, hogy a hatalmas adatcenterek nyers számítási kapacitást adnak bérbe más cégeknek szolgáltatásként az interneten keresztül. Az ilyen cégek, mint a Google, IBM, Amazon, Microsoft vagy a Facebook, egy-egy focipálya méretű területen több százezer szervert üzemeltetnek.

Ezek a központok általában vagy saját erőművel rendelkeznek, vagy a hűtés miatt közel találhatóak valamelyik sarkkörhöz.

Sokan azt gondolják, hogy környezetvédelmi szempontból ezek a központok nagyon károsak, pedig valójában sokkal energiatudatosabban lettek megtervezve, mint egy átlag háztartás.

A lehető legmodernebb technológiáknak köszönhetően a teljesítményük messze meghaladja a ráfordított energia mennyiségét, a hagyományos szerverekhez képest. Ha tehát Önnek egyaránt fontos, hogy megfelelő számítási kapacitáshoz jusson és a környezetet is védje, vegye igénybe a Servergarden felhő szolgáltatását!

A modern adatközpontok valójában környezetbarátok

A legújabb kutatások eredményei szerint épp az ellenkezője igaz, mint amit gyakorta előrevetítenek az adatközpontok energiafelhasználásával kapcsolatban. Az amerikai Energetikai Hivatal megrendelésére készült kutatás kimutatta, hogy egyáltalán nem aggasztó a modern felhő-központok energiaigénye.

Ennek élén pedig a Google jár, mert majdnem hétszer akkora számítási kapacitást képes produkálni, mint öt évvel ezelőtt, de úgy, hogy mindehhez nem szükségeltetik több energia, mint eddig!

A számítások szerint 2018-ban az adatközpontok hozzávetőlegesen az egész Földön termelt energia egy százalékát használták fel. Ez az egy százalék, csupán viszonyítási alapként, 17 millió amerikai háztartás energiaigényével egyenértékű.

A vizsgálati eredmények annyira bizalomgerjesztők, hogy a jövőben további energia gazdálkodási kutatásokba szeretnének invesztálni ezen cégek, hiszen a jelenlegi technológiák fejlesztésével valószínűleg sokkal nagyobb számítási kapacitásra is képesek lehetnek ugyanekkora vagy csak minimálisan több energiafelhasználással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!