Koronavírus

2020.06.13. 07:00

A járvány hatása: kevesebben vettek fel személyi kölcsönt

Az első negyedévben a lakáshiteleknél még nem látszik a járvány hatása, de a személyi kölcsönöknél már megtörtént a fordulat, negatív irányba fordult a piac – derül ki a money.hu hivatalos adatokat feldolgozó összefoglalójából.

VN

Kétszázalékos csökkenés tapasztalható

Fotó: Shutterstock

Az első negyedévben 235,9 milliárd forintra rúgott a lakáshitel-szerződések összege, ami 16 százalékos emelkedésnek felel meg, de a márciusi 84,5 milliárd forintnyi szerződés is kilencszázalékos emelkedést jelent. Láthatóan márciusban a járvány még nem vetette vissza a lakáshitelezést, amiben szerepet játszhat, hogy a lakáshitelek átfutási ideje 1-3 hónap is lehet, azaz a járvány hatása a következő hónapok adataiban jelenhet majd meg.

Kétszázalékos csökkenés tapasztalható
Fotó: Shutterstock

A személyi kölcsönök esetében más a helyzet, a márciusi szerződések összege 36,4 milliárd forint volt, ami több mint 25 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. Az első negyedév adatait (124 milliárd forint) vizsgálva pedig kétszázalékos csökkenés tapasztalható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!