Mezőgazdaság

2020.07.04. 15:30

Aratási szezon később – Búzából jó termés várható, a repce egyelőre nagy talány Vas megyében

Idén később kezdődik az aratási szezon. Az őszi árpát elkezdték ugyan, de hét közepén még csak a negyedével végeztek. A sok eső miatt a búza is csak két hét múlva kerül sorra. Összecsúszik a repce aratásával.

Gyöngyössy Péter

Vajkovics Balázs agrármérnök növényvédelmi szakmérnökként járja a megyét

Fotó: Unger Tamás

Hagyomány ide, hagyomány oda, idén Péter-Pálkor nem kezdődhetett el az aratás.

– A május–júniusi hideg periódus megállította a növekedést. Nem volt meg a szükséges hőösszeg – tudtuk meg Vajkovics Balázs agrármérnöktől, aki növényvédelmi szakmérnökként, szaktanácsadóként járja a megye gazdálkodóit. – A hétvégén is volt 8-20 mm eső, ezért sem indulhatott meg teljes gőzzel az aratás. Az őszi árpát elkezdték, de a hét közepén alig 25 százalékával végeztek. Az árpa egyre kedveltebb növény, meghálálja az intenzívebb törődést.

Vajkovics Balázs agrármérnök növényvédelmi szakmérnökként járja a megyét
Fotó: Unger Tamás

A megyében 11 ezer hektáron termesztik. A cseri részen, a Kemenesháton 50 mázsás hektáronkénti termés lesz, a délibb részeken, így Vép, vagy Pecöl környékén 7-8 tonnát is betakaríthatnak majd hektáronként – tudtuk meg a szakembertől. – Az árpánál ügyelni kell a minőségre. Minden gazdálkodó a sörárpaszintre hajt. Ezt általában a szerződésük is rögzíti. A megcélzott 68-as hektolitersúly értéket leronthatják a mostani esők, akkor viszont csak takarmánynak lesz jó, sokkal alacsonyabb árért.

– Az őszi növények közül még mindig a búzának a legbiztosabb a piaca – állítja Vajkovics Balázs. – Negyvenegyezer hektáron termesztik a megyében. Idén elmaradnak a rekordok, de jó termés lesz, 5-8 tonnát arathatnak a gazdák hektáronként. Bár az utóbbi napokban gyakran voltak kisebb nagyobb esők, valójában a száraz tél és tavasz miatt sok csapadék hiányzik a talajból. Január és április között mindössze 40-60 mm esett. A tavasszal vetett szójának, kukoricának és napraforgónak viszont jót tett a júniusi 100-120 mm csapadék. – A repce viszont nagy talány – véli a szakember. – Nehéz megjósolni, milyen lesz a termés. A megyében 24 ezer hektáron vetették. A kevés csapadék miatt inkább a szerényebb eredmények valószínűbbek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!