Kevesebb céget alapítanak

2020.08.03. 14:00

A végrehajtások és a felszámolások száma az előző évhez hasonlóan alakul

A második negyedévben ötéves negatív rekordot döntött meg a cégalapítások száma. Átlagosan 9 százalék a cégfluktuációs index, Vas megyében is ez az arány.

Vas Népe

Baja, 2020. július 28. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j), Zsigó Róbert, a Fidesz országgyûlési képviselõje (b) és Tóth András ügyvezetõ igazgató a sütõ- és édesipari termékeket, alapanyagokat gyártó Nébar Kft. üzemében a cég több mint 665 millió forintos fejlesztéséhez nyújtott, 282 millió forint támogatásról szóló okirat átadása után Baján 2020. július 28-án. MTI/Ujvári Sándor

Forrás: MTI

Fotó: Ujvári Sándor

Két hónapnyi nyugalom után úgy tűnik, olyan irányban indultak el a hazai cégeljárások, amelyektől a gazdaság sok szereplője tartott. 2020 júniusában 474 felszámolási eljárás indult, ami idei csúcsnak számít, de az induló végrehajtási eljárások is meredeken emelkednek – áll az Opten közleményében.

Várható volt, hogy a koronavírus terjedése ellen bevezetett korlátozó intézkedések előbb-utóbb sebet ütnek a vállalkozások egy rétegében, és az adatok alapján nem lehet fellélegezni. Egyelőre nem kiugróan magasak az értékek, optimista szemmel csak a normál eljárásszámhoz tér vissza a hazai cégvilág, pesszimistább szemmel nézve viszont ez akár egy felszámolási hullám kezdete is lehet. A júniusi 474 induló új felszámolás és a 4636 végrehajtás is illeszkedik a 2019-es év átlag adatai közé.

Júniusban 1792 cégalapítást tettek közzé, ami alacsonyabb még a májusi értéknél is, és messze elmarad az elmúlt évek átlagértékeitől. Az 1792 cégalapítás mellé 3019 cégtörlés társult, tehát a cégek száma tovább csökkent Magyarországon, jelenleg mintegy 512 ezer társas vállalkozás működik az országban.

Negyedéves szinten vizsgálva az adatokat elmondható, hogy 2020 második negyedévében rekordalacsony volt a cégalapítások száma. Három hónap alatt 5041 cégalapítást tettek közzé, ami az elmúlt öt év legalacsonyabb értéke. A negyedévben 9168 vállalkozás szűnt meg, ami átlagosnak számít, tehát a cégtörlési szám negyedéves szinten is illeszkedik a korábbi évek trendjébe.

Az Opten cégfluktuációs indexe (CFI) az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez. Júniusi értéke átlagosan 9 százalék körül mozgott. Megyei szinten a vizsgált időszak alatt a CFI Somogy, Zala és Győr-Moson-Sopron megyékben érte el a legjobb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megye produkálta. Vasban átlagos volt a fluktuáció mértéke: 9 százalék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!