Tervvel készültek fel a második hullámra

2021.01.19. 07:00

Optimistább várakozások, lehetőség is a pandémia által kiváltott sokk

A járvány második hullámára a vállalatok több mint háromnegyede már rendelkezett a pandémiára vonatkozó cselekvési tervvel, és az első fázishoz hasonlóan a megkérdezettek mintegy harmada jelzett 10 százalékot közelítő létszámcsökkentést, ez derült ki a KoronaHR elnevezésű kutatás eredményeiből.

Vas Népe

Fotó: Shutterstock

A vizsgálatok szerint – az online kutatás második fázisa 2020. augusztus 1. és november 15. között zajlott 1014 cég, intézmény és nonprofit szervezet részvételével – a magyarországi munkáltatók a világjárvány második hullámát megfeszített munkával, de sok szempontból eredményesen vették. De vajon tanultak-e az első hullámból?

Mint kiderült, a legtöbb válaszadó a kijárási korlátozásokon és a hazai kereslet csökkenésén keresztül tapasztalta meg a pandémiás válságot. Legkevésbé a külpiaci kereslet változása hatott a szervezetekre. Árbevétel-csökkenés tekintetében a kezdeti válság okozta sokk után a tavalyi év második felére bizakodóbbak lettek a válaszadók.

Az általános válságkezelő intézkedések tekintetében megfigyelhető, hogy felértékelődött az első hullámhoz képest a stratégiák átdolgozása és a szervezeti hatékonyság növelése. Az általános költségcsökkentést ugyan kevesebben alkalmazták, de továbbra is fennáll a beszerzések és a kiadások elhalasztása. A második hullámban a munkaerő biztosítását jelölték a válaszadók a legnagyobb kihívást jelentő feladatnak, miközben nőtt a munkaügyi adminisztráció.

A válaszadóknál a létszámcsökkenés a pandémia második hullámában is főként a fizikai betanított, fizikai és adminisztrátori munkaköröket érintette. Ágazati szempontból vizsgálva a turisztikához, vendéglátáshoz kapcsolódóan találkozhatunk a létszámcsökkentést jelző kiemelkedő adatokkal. Az üzleti szférán belül leginkább a szolgáltatások, legkevésbé pedig az ipar várakozásai és foglalkoztatási lehetőségei romlottak a kérdőíves felmérés eredményei alapján.

Az előzőekhez kapcsolódó hír, hogy különböző prog­ramokon keresztül tavaly 1400 beruházást támogatott a magyar kormány. A beruházók azt vállalták, hogy 264 600 munkahelyet megőriznek, és több mint 12 600-at létrehoznak. A koronavírus-járvány miatt indított programokon keresztül támogatott cégek 85 százaléka magyar volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!