Könnyebbség

2021.03.20. 20:00

Roham az otthonfelújítási támogatásért – Az elmúlt hónapok tapasztalatairól érdeklődtünk

Ahogy országszerte, szűkebb hazánkban is népszerű az otthonfelújítási támogatás, a legtöbben a maximálisan visszaigényelhető 3 millió forintra pályáznak. Az elmúlt hónapok tapasztalatairól érdeklődtünk a Magyar Államkincstárnál és egy pénzügyi tanácsadónál.

Cseh-Egyed Bernadett

20210107 Győr Józsa Antal festő, lakásfelújítás támogatás, felújítás, Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs/MW

Valóságos roham kezdődött január 1-jén az otthonfelújítási támogatás iránt, családok tízezreinek jelent könnyebbséget, hogy a lakás felújítására fordított költségek legfeljebb 50 százaléka maximum 3 millió forintig visszaigényelhető. Kezdetben sok volt a bizonytalanság azzal kapcsolatban, kit illet meg, ki igényelheti a támogatást, és több részletszabályozás is megjelent utólag. Az első beadott kérelmeket mára kiutalták, és kiderült az is: tipikus, visszatérő hibái vannak a pályázóknak.

A Magyar Államkincstár közölte: jellemző, hogy az igénylők hiányosan töltik ki a kérelmező nyomtatványt, vagy nem csatolnak egy fontos dokumentumot. Többször előfordul továbbá, hogy az igénylőnek köztartozása van vagy hiányzik a biztosítotti jogviszonya.

Javasolják, a honlapjukon megtalálható részletes tájékoztatót mindenki olvassa el a kérelem beadása előtt. Még mindig sok a félreértés azzal kapcsolatban, hogy a támogatás összegének fele-­fele arányban tartalmaznia kell anyag- és munkadíjat. Érdemes elektronikusan beadni a kérelmet, a számlaösszesítő automatikusan kiszámolja a támogatás összegét a feltöltött adatok alapján.

Szanati Mátyás szombathelyi pénzügyi tanácsadó tapasztalatai szerint is hatalmas az érdeklődés a felújítási támogatás iránt, jellemzően a maximális, hárommillió forintos visszatérítésre pályáznak. Általában festésre, szigetelésre, nyílászárók és burkolatok cseréjére, tető rendbetételére fordítják a támogatást, amely mellé fix kamatozású hitel is igényelhető.

A szakember elmondta: a kedvező feltételek miatt ezt sokszor azok is igénybe veszik, akik szerencsésebb anyagi helyzetben vannak. – Elsőre ez egy egyszerű támogatásnak tűnhet, azonban a sok részletszabály miatt érdemes szakértővel konzultálni. Fontos, hogy megfelelő képesítéssel rendelkező vállalkozó legyen a kivitelező – hangsúlyozta ­Szanati Mátyás, aki azt javasolja: a pályázók kérjenek több helyről is árajánlatokat. Az anyag és a munkadíj tekintetében is drágulás tapasztalható, de a minőséget sem szabad háttérbe szorítani. Ilyenkor is az ár-érték arányt érdemes figyelembe venni.

Kiemelt képünkön: Nem könnyű jó szakembert találni. Képünkön Józsa Antal festő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!